top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Λιανός

Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ (2/2)



Ν. 4791/2021 (ΦΕΚ Α΄ 51/3.4.2021)


Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1ης.1.2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ


ΜΕΡΟΣ Β’

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΕΦΕΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ


Άρθρο 9

Αυτοδίκαιη ακύρωση ατομικών αποτελεσμάτων

Παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ σε ατομικά αθλήματα, στο πλαίσιο ελέγχου εντός αγώνα, οδηγεί αυτοδίκαια σε ακύρωση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στον συγκεκριμένο αγώνα και σε όλες τις παρεπόμενες συνέπειες, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης μεταλλίων, βαθμών, βραβείων και προνομίων.


Άρθρο 10

Κυρώσεις σε αθλητές ατομικών αθλημάτων

10.1. Ακύρωση αποτελεσμάτων σε αθλητική διοργάνωση κατά την οποία σημειώνεται παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ

10.1.1. Παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης ή σχετικά με αθλητική διοργάνωση είναι δυνατόν, κατόπιν απόφασης του εποπτεύοντος φορέα της αθλητικής διοργάνωσης, να οδηγήσει σε ακύρωση όλων των ατομικών αποτελεσμάτων του

αθλητή που επιτεύχθηκαν στη συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση, μαζί με όλες τις συνέπειες, περιλαμβανομένης της αφαίρεσης όλων των μεταλλίων, των βαθμών, των βραβείων και κάθε προνομίου, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο άρθρο 10.1.2. Οι παράγοντες που εξετάζονται για να κριθεί εάν θα υπάρξει ακύρωση άλλων αποτελεσμάτων σε μία αθλητική διοργάνωση, μπορεί να περιλαμβάνουν, ιδίως, τη σοβαρότητα της παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ εκ μέρους του αθλητή, καθώς και το εάν ο αθλητής ελέγχθηκε και βρέθηκε αρνητικός σε άλλους αγώνες.

10.1.2. Εάν ο αθλητής στοιχειοθετήσει τη μη συνδρομή υπαιτιότητας για την παράβαση, τα ατομικά αποτελέσματά του στους άλλους αγώνες δεν ακυρώνονται, παρά μόνον εάν τα αποτελέσματα αυτά σε άλλους αγώνες πέραν αυτού, στον οποίο διαπράχθηκε η παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ, είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί από την παράβαση αυτήν.

10.2. Αποκλεισμός λόγω παρουσίας, χρήσης ή απόπειρας χρήσης ή κατοχής απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου

Η περίοδος αποκλεισμού, που επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση των άρθρων 2.1., 2.2. ή 2.6. έχει ως εξής, υποκείμενη πάντως σε ενδεχόμενη εξάλειψη, μείωση ή αναστολή της κύρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 10.5., 10.6. ή 10.7.:

10.2.1. Η περίοδος αποκλεισμού, με την επιφύλαξη του άρθρου 10.2.4., διαρκεί για τέσσερα (4) έτη όταν:

10.2.1.1. Η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ δεν ενέχει ουσία ειδικής αναφοράς ή μία μέθοδο ειδικής αναφοράς, εκτός εάν ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο δύναται να στοιχειοθετήσει, ότι η παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ δεν έγινε με πρόθεση.

10.2.1.2. Η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ενέχει ουσία ειδικής αναφοράς ή μία μέθοδο ειδικής αναφοράς και ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δύναται να στοιχειοθετήσει ότι η παράβαση του κανονισμού αντιντόπινγκ έγινε με πρόθεση.

10.2.2. Εάν δεν ισχύει το άρθρο 10.2.1., με την επιφύλαξη του άρθρου 10.2.4.1., η περίοδος αποκλεισμού διαρκεί για δύο (2) έτη.

10.2.3. Όπως χρησιμοποιείται στο άρθρο 10.2., ο χαρακτηρισμός «με πρόθεση» προσδιορίζει την συμπεριφορά των αθλητών ή άλλων προσώπων που υιοθετούν συμπεριφορά, για την οποία γνώριζαν ότι αποτελούσε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή γνώριζαν ότι υπήρχε σημαντικός κίνδυνος ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά ενδεχομένως να αποτελούσε ή να οδηγούσε σε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ και προδήλως αγνόησαν τον ως άνω κίνδυνο.

Η παράβαση κανονισμού αντιντόπινγκ, που προκύπτει από αντικανονικό αναλυτικό εύρημα για ουσία, η οποία απαγορεύεται μόνο εντός αγώνα τεκμαίρεται μαχητά ότι τελέσθηκε «με πρόθεση», εάν πρόκειται για ουσία ειδικής αναφοράς και ο αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι η απαγορευμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε εκτός αγώνα. Η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ που προκύπτει από αντικανονικό αναλυτικό εύρημα για ουσία η οποία απαγορεύεται μόνο εντός αγώνα, δεν θεωρείται ότι τελέσθηκε «με πρόθεση» εάν δεν πρόκειται για ουσία ειδικής αναφοράς και ο αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι η απαγορευμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε εκτός αγώνα σε πλαίσιο άσχετο με την αθλητική του απόδοση.

10.2.4. Κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης του άρθρου 10, όπου η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ αφορά σε μία ουσία κατάχρησης:

10.2.4.1. Εάν ο αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι οποιαδήποτε πρόσληψη ή χρήση πραγματοποιήθηκε εκτός αγώνα και δεν σχετίζεται με την αθλητική απόδοση, τότε η περίοδος αποκλεισμού είναι τρεις (3) μήνες. Επιπροσθέτως, η περίοδος αποκλεισμού, που υπολογίζεται σύμφωνα με το παρόν, δύναται να μειωθεί σε έναν (1) μήνα, εάν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο ολοκληρώσει ικανοποιητικά ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από ουσίες κατάχρησης εγκεκριμένο από τον Eθνικό Oργανισμό Aντιντόπινγκ. Η περίοδος αποκλεισμού που ορίζεται στο παρόν άρθρο δεν υπόκειται σε καμία μείωση βάσει οποιασδήποτε διάταξης του άρθρου 10.6.

10.2.4.2. Εάν η πρόσληψη, η χρήση ή η κατοχή πραγματοποιήθηκε εντός αγώνα και ο αθλητής δύναται να αποδείξει ότι το πλαίσιο της πρόσληψης, της χρήσης ή της κατοχής δεν σχετιζόταν με την αθλητική απόδοση, τότε η πρόσληψη, η χρήση ή η κατοχή δεν θεωρείται «με πρόθεση» για τους σκοπούς του άρθρου 10.2.1. και δεν παρέχει βάση για ένα εύρημα επιβαρυντικών περιστάσεων σύμφωνα με το άρθρο 10.4.

10.3. Αποκλεισμός λόγω άλλων παραβάσεων κανόνων αντιντόπινγκ

Η περίοδος αποκλεισμού για παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ, εκτός από αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 10.2. είναι η ακόλουθη, εκτός εάν ισχύουν τα άρθρα 10.6. ή 10.7.:

10.3.1. Για παραβάσεις του άρθρου 2.3. ή 2.5., η περίοδος αποκλεισμού ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη εκτός εάν: (i) στην περίπτωση αποτυχίας υποβολής σε δειγματοληψία, ο αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι η διάπραξη παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ δεν ήταν με πρόθεση,

οπότε η περίοδος αποκλεισμού ορίζεται σε δύο (2) έτη, (ii) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο μπορεί να αποδείξει ειδικές περιστάσεις που δικαιολογούν μείωση της περιόδου αποκλεισμού, οπότε η περίοδος αυτή κυμαίνεται από δύο (2) έως τέσσερα (4) έτη ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή του άλλου προσώπου ή (iii) στην περίπτωση που εμπλέκεται προστατευόμενο πρόσωπο ή αθλούμενος, τότε η επιβαλλόμενη συνέπεια είναι, κατ’ ελάχιστον, επίπληξη χωρίς περίοδο αποκλεισμού και, κατά μέγιστο, δύο (2) έτη αποκλεισμού, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του προστατευόμενου προσώπου ή του αθλουμένου.

10.3.2. Για παραβάσεις του άρθρου 2.4., η περίοδος αποκλεισμού είναι δύο (2) έτη, με δυνατότητα μείωσης σε κατ’ ελάχιστον ένα (1) έτος, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή. Η ευελιξία μεταξύ δύο (2) ετών και ενός (1) έτους αποκλεισμού σε αυτό το άρθρο δεν εφαρμόζεται σε αθλητές με επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αλλαγής πληροφοριών εντοπισμού την τελευταία στιγμή ή άλλη συμπεριφορά που εγείρει σοβαρή υποψία ότι ο αθλητής προσπαθεί να αποφύγει να είναι διαθέσιμος σε έλεγχο.

10.3.3. Για παραβάσεις του άρθρου 2.7. ή του άρθρου 2.8., η περίοδος αποκλεισμού κυμαίνεται από τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη έως ισόβιο αποκλεισμό, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Παράβαση του άρθρου 2.7. ή του άρθρου 2.8., που αφορά σε προστατευόμενο πρόσωπο, θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση και, εάν διαπράττεται από προσωπικό υποστήριξης αθλητή για παραβάσεις εκτός από τις ουσίες ειδικής αναφοράς, έχει ως αποτέλεσμα τον ισόβιο αποκλεισμό για το προσωπικό υποστήριξης αθλητή. Επιπλέον, σημαντικές παραβάσεις του άρθρου 2.7. ή 2.8. που ενδέχεται επίσης να παραβιάζουν μη αθλητικούς νόμους και κανονισμούς, πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες διοικητικές, επαγγελματικές ή δικαστικές αρχές.

10.3.4. Για παραβάσεις του άρθρου 2.9., η επιβαλλόμενη περίοδος αποκλεισμού κυμαίνεται από τουλάχιστον δύο (2) έτη έως ισόβιο αποκλεισμό, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

10.3.5. Για παραβάσεις του άρθρου 2.10., η περίοδος αποκλεισμού είναι δύο (2) έτη, με δυνατότητα μείωσης σε ένα (1) έτος, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή του άλλου προσώπου και τις άλλες περιστάσεις της υπόθεσης.

10.3.6. Για παραβάσεις του άρθρου 2.11., η περίοδος αποκλεισμού κυμαίνεται από τουλάχιστον δύο (2) έτη έως τον ισόβιο αποκλεισμό, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης από τον αθλητή ή το άλλο πρόσωπο.

10.4. Επιβαρυντικές περιστάσεις που ενδέχεται να αυξήσουν την περίοδο αποκλεισμού

Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ διαπιστώσει σε μεμονωμένη υπόθεση που αφορά σε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, εκτός από παραβάσεις των άρθρων 2.7. (διακίνηση ή απόπειρα διακίνησης), 2.8. (χορήγηση ή απόπειρα χορήγησης), 2.9. (συνέργεια ή απόπειρα συνέργειας) ή 2.11. (ενέργειες αθλητή ή άλλου προσώπου προς αποθάρρυνση ή επιβολή αντιποίνων κατά της αναφοράς), ότι υφίστανται επιβαρυντικές περιστάσεις που δικαιολογούν την επιβολή περιόδου αποκλεισμού μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη κύρωση, τότε η περίοδος αποκλεισμού, που κατά τα άλλα είναι επιβλητέα, αυξάνεται έως δύο (2) έτη, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και τη φύση των επιβαρυντικών περιστάσεων, εκτός εάν ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο μπορεί να αποδείξει ότι δεν διέπραξε εν γνώσει του την παράβαση του Κανονισμού Αντιντόπινγκ.

10.5. Εξάλειψη της περιόδου αποκλεισμού όταν δεν υπάρχει υπαιτιότητα

Εάν αθλητής ή άλλο πρόσωπο αποδείξει σε συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν φέρει υπαιτιότητα, τότε η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού εξαλείφεται.

10.6. Μείωση της περιόδου αποκλεισμού με βάση μη σοβαρή υπαιτιότητα

10.6.1. Μείωση των κυρώσεων σε συγκεκριμένες περιστάσεις για παραβάσεις των άρθρων 2.1., 2.2. ή 2.6.

Όλες οι μειώσεις του άρθρου 10.6.1. αλληλοαποκλείονται και δεν αθροίζονται.

10.6.1.1. Ουσίες ειδικής αναφοράς ή μέθοδοι ειδικής αναφοράς.

Όταν η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ αφορά σε ουσία ειδικής αναφοράς, εκτός από ουσία κατάχρησης, ή σε μέθοδο ειδικής αναφοράς, και ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο μπορεί να αποδείξει μη σοβαρή υπαιτιότητα, τότε η επιβαλλόμενη συνέπεια κυμαίνεται από επίπληξη χωρίς περίοδο αποκλεισμού, κατ’ ελάχιστο, μέχρι δύο (2) έτη αποκλεισμού, κατά μέγιστο, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή του άλλου προσώπου.

10.6.1.2. Μολυσμένα προϊόντα.

Σε περιπτώσεις όπου ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο μπορεί να αποδείξει ταυτόχρονα ότι δεν συντρέχει σοβαρή υπαιτιότητα και ότι η ανιχνευθείσα απαγορευμένη ουσία, εκτός από ουσία κατάχρησης, προήλθε από μολυσμένο προϊόν, τότε η επιβαλλόμενη συνέπεια κυμαίνεται από επίπληξη χωρίς περίοδο αποκλεισμού, κατ’ ελάχιστο, μέχρι δύο (2) έτη αποκλεισμού, κατά μέγιστο, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή του άλλου προσώπου.

10.6.1.3. Προστατευόμενα πρόσωπα ή αθλούμενοι.

Όταν η παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ που δεν αφορά σε ουσία κατάχρησης διαπράττεται από προστατευόμενο πρόσωπο ή από αθλούμενο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρή υπαιτιότητα, τότε η επιβαλλόμενη συνέπεια κυμαίνεται, από επίπληξη χωρίς περίοδο αποκλεισμού, κατ’ ελάχιστο, μέχρι δύο (2) έτη αποκλεισμού, κατά μέγιστο, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του προστατευόμενου προσώπου ή του αθλουμένου.

10.6.2. Εφαρμογή μη σοβαρής υπαιτιότητας πέραν της εφαρμογής του άρθρου 10.6.1.

Εάν αθλητής ή άλλο πρόσωπο αποδείξει σε συγκεκριμένη περίπτωση, όπου δεν εφαρμόζεται το άρθρο 10.6.1. ότι δεν φέρει σοβαρή υπαιτιότητα, τότε, υπό την επιφύλαξη περαιτέρω μείωσης ή εξάλειψης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10.7., η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού, μπορεί να μειωθεί, με βάση τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή του άλλου προσώπου, έως το μισό της περιόδου αποκλεισμού που διαφορετικά θα επιβαλλόταν. Εάν η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού είναι ισόβια, η μειωμένη περίοδος σύμφωνα με το παρόν δεν μπορεί να είναι μικρότερη των οκτώ (8) ετών.

10.7. Εξάλειψη, μείωση ή αναστολή της περιόδου αποκλεισμού ή άλλες συνέπειες για λόγους άλλους εκτός υπαιτιότητας

10.7.1. Ουσιώδης συνδρομή στην ανακάλυψη ή την απόδειξη παραβάσεων του Κώδικα.

10.7.1.1. Ο Eθνικός Oργανισμός Aντιντόπινγκ δύναται, πριν από μία απόφαση επί έφεσης. σύμφωνα με το άρθρο 13 ή τη λήξη της προθεσμίας άσκησης έφεσης, να αναστείλει ένα μέρος των συνεπειών, εκτός από την ακύρωση και την υποχρεωτική δημοσιοποίηση, που επιβλήθηκαν σε συγκεκριμένη περίπτωση, αν ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο παρείχε ουσιώδη συνδρομή σε έναν οργανισμό αντιντόπινγκ, την εισαγγελική αρχή ή τον επαγγελματικό πειθαρχικό φορέα, που έχει ως αποτέλεσμα: (i) ο οργανισμός αντιντόπινγκ να αποκαλύψει ή να φέρει στο φως μια παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, που διαπράττεται από άλλο πρόσωπο ή (ii) ένα ποινικό ή πειθαρχικό όργανο να αποκαλύψει ή να φέρει στο φως ποινικό αδίκημα ή παράβαση επαγγελματικών κανονισμών που διαπράττεται από άλλο πρόσωπο και οι πληροφορίες που παρέχονται από το πρόσωπο που παρέχει ουσιώδη συνδρομή διατίθενται στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ ή σε άλλο οργανισμό αντιντόπινγκ με ευθύνη διαχείρισης αποτελεσμάτων ή (iii) ο WADA να εκκινήσει διαδικασία εναντίον ενός υπογράφοντα, διαπιστευμένου από τον WADA εργαστηρίου ή μονάδας διαχείρισης διαβατηρίου αθλητή, όπως ορίζεται στο Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων, για μη συμμόρφωση προς τον Κώδικα, προς διεθνές πρότυπο ή τεχνικό έγγραφο ή (iv) με την έγκριση του WADA, ένα ποινικό ή πειθαρχικό όργανο να αποκαλύψει και να φέρει στο φως ποινικό αδίκημα ή παράβαση επαγγελματικών ή αθλητικών κανονισμών που προκύπτουν από παράβαση της αθλητικής ακεραιότητας εκτός ντόπινγκ. Μετά από απόφαση επί έφεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13, ή μετά τη λήξη της προθεσμίας άσκησης έφεσης, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ μπορεί μόνο να αναστείλει ένα μέρος των κατά τα άλλα εφαρμοστέων συνεπειών με την έγκριση του WADA και της αρμόδιας διεθνούς ομοσπονδίας. Ο βαθμός στον οποίο μπορεί να ανασταλεί η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού βασίζεται στη σοβαρότητα της παράβασης του κανόνα αντιντόπινγκ που διαπράχθηκε από αθλητή ή άλλο πρόσωπο και τη σημασία της ουσιώδους συνδρομής που παρέχεται στην προσπάθεια για εξάλειψη του ντόπινγκ στον αθλητισμό, της μη συμμόρφωσης με τον Κώδικα και/ή των παραβάσεων της αθλητικής ακεραιότητας. Η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού δεν μπορεί να ανασταλεί άνω των τριών τετάρτων (3/4) της. Εάν η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού είναι ισόβια, η περίοδος μη αναστολής βάσει του παρόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ (8) έτη. Για τους σκοπούς της παρούσας, η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού δεν περιλαμβάνει καμία περίοδο αποκλεισμού, που θα μπορούσε να προστεθεί σύμφωνα με το άρθρο 10.9.3.2. Εάν αυτό ζητηθεί από αθλητή ή άλλο πρόσωπο που επιδιώκει να παράσχει ουσιώδη συνδρομή, ο Eθνικός Oργανισμός Aντιντόπινγκ του επιτρέπει να παράσχει τις πληροφορίες που θα υπόκεινται σε συμφωνία υπό επιφύλαξη. Εάν ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο δεν συνεχίσει να συνεργάζεται και να παράσχει την πλήρη και αξιόπιστη ουσιώδη συνδρομή στην οποία βασίστηκε μια αναστολή των συνεπειών, ο Eθνικός Oργανισμός Aντιντόπινγκ επαναφέρει τις αρχικές συνέπειες. Η απόφαση του Eθνικού Oργανισμού Aντιντόπινγκ περί επαναφοράς ή μη των ανασταλεισών συνεπειών, μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο δικαιούται να ασκήσει έφεση σύμφωνα με το άρθρο 13.

10.7.1.2. Προκειμένου να ενθαρρύνει περαιτέρω τους αθλητές και άλλα πρόσωπα να παράσχουν ουσιώδη συν- δρομή σε οργανισμούς αντιντόπινγκ, κατόπιν αιτήματος του Eθνικού Oργανισμού Aντιντόπινγκ ή κατόπιν αιτήματος του αθλητή ή άλλου προσώπου που έχει διαπράξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή άλλη παράβαση του Κώδικα, ο WADA μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας διαχείρισης αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου μετά από απόφαση επί εφέσεως βάσει του άρθρου 13, σε αυτό που θεωρεί κατάλληλη αναστολή της κατά τα άλλα εφαρμοστέας περιόδου αποκλεισμού και των άλλων συνεπειών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο WADA μπορεί να συμφωνήσει σε αναστολή της περιόδου αποκλεισμού και των άλλων συνεπειών λόγω ουσιώδους συνδρομής, μεγαλύτερη από αυτή που κατά τα άλλα προβλέπεται στο παρόν, ή ακόμη και σε μη επιβολή περιόδου αποκλεισμού, καμία υποχρεωτική δημοσιοποίηση και/ή καμία επιστροφή χρηματικού επάθλου ή πληρωμής προστίμων ή εξόδων. Η έγκριση του WADA υπόκειται στην επαναφορά των συνεπειών, όπως κατά τα άλλα ορίζεται στο παρόν. Κατά παρέκκλιση του

άρθρου 13, οι αποφάσεις του WADA στο πλαίσιο αυτού του άρθρου 10.7.1.2. δεν υπόκεινται σε έφεση.

10.7.1.3. Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αναστείλει οποιοδήποτε μέρος μιας άλλως εφαρμοστέας κύρωσης λόγω ουσιώδους συνδρομής, τότε κοινοποιείται αιτιολογημένη απόφαση στους άλλους οργανισμούς αντιντόπινγκ, που έχουν δικαίωμα έφεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13.2.3., όπως προβλέπεται στο άρθρο 14. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο WADA κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του αντιντόπινγκ, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ να συνάψει κατάλληλες συμφωνίες εμπιστευτικότητας που περιορίζουν ή καθυστερούν την αποκάλυψη της συμφωνίας ουσιώδους συνδρομής ή της φύσης της παροχής ουσιώδους συνδρομής.

10.7.2. Ομολογία παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ εν απουσία άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Όταν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο ομολογεί την παράβαση ενός κανόνα αντιντόπινγκ πριν λάβει γνωστοποίηση για υποβολή σε δειγματοληψία, που θα μπορούσε να αποδείξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή, σε περίπτωση παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ διαφορετικής εκείνης του άρθρου 2.1., πριν τη λήψη πρώτης γνωστοποίησης για την ομολογημένη παράβαση σύμφωνα με το άρθρο 7 και όπου αυτή η ομολογία είναι το μόνο αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο της παράβασης κατά τον χρόνο της ομολογίας, τότε η περίοδος αποκλεισμού δύναται να μειωθεί, αλλά όχι περισσότερο από το ήμισυ της κατά τα άλλα επιβλητέας περιόδου αποκλεισμού.

10.7.3. Συνδρομή πολλαπλών λόγων για τη μείωση κύρωσης.

Όταν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο στοιχειοθετεί δικαίωμα μείωσης της κύρωσης σύμφωνα με περισσότερες από μία διατάξεις των άρθρων 10.5., 10.6. ή 10.7., πριν από την επιβολή οποιασδήποτε μείωσης ή αναστολής σύμφωνα με το άρθρο 10.7., η κατά τα άλλα επιβλητέα περίοδος αποκλεισμού καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 10.2., 10.3., 10.5. και 10.6. Εάν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο στοιχειοθετήσει δικαίωμα μείωσης ή αναστολής της περιόδου αποκλεισμού σύμφωνα με το άρθρο 10.7., τότε η περίοδος αποκλεισμού δύναται να μειωθεί ή να ανασταλεί, αλλά όχι σε λιγότερο από το ένα τέταρτο της κατά τα άλλα επιβλητέας περιόδου αποκλεισμού.

10.8. Συμφωνίες διαχείρισης αποτελεσμάτων

10.8.1. Μείωση κατά ένα έτος για ορισμένες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ με βάση έγκαιρη ομολογία και αποδοχή της κύρωσης.

Όταν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο, αφού γνωστοποιηθεί σε αυτόν από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ πιθανή παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ που επισύρει επιβολή περιόδου αποκλεισμού τεσσάρων (4) ή περισσότερων ετών, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε περιόδου αποκλεισμού, που επιβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 10.4., ομολογεί την παράβαση και αποδέχεται την επιβολή της περιόδου αποκλεισμού το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά την παραλαβή της σχετικής γνωστοποίησης, ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο δύναται να λάβει μείωση ενός έτους στην περίοδο αποκλεισμού, που επιβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ. Σε περίπτωση που ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο λαμβάνει τη μείωση ενός έτους στην επιβληθείσα περίοδο αποκλεισμού, σύμφωνα με το παρόν, δεν επιτρέπεται περαιτέρω μείωση στην επιβληθείσα περίοδο αποκλεισμού βάσει οποιουδήποτε άλλου άρθρου.

10.8.2. Συμφωνία επίλυσης υπόθεσης

Όταν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο ομολογεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, αφού αντιμετωπίσει κατηγορία παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και συμφωνεί για επιβολή συνεπειών αποδεκτών από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και τον WADA, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, τότε: (α) ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο μπορεί να λάβει μείωση της περιόδου αποκλεισμού βάσει εκτίμησης από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και τον WADA, σύμφωνα με τα άρθρα 10.1. έως 10.7. ως προς τη βεβαιούμενη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, τη σοβαρότητα της παράβασης, τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή άλλου προσώπου και το πόσο άμεσα ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο παραδέχτηκε την παράβαση και (β) η περίοδος αποκλεισμού δύναται να εκκινήσει ήδη από την ημερομηνία δειγματοληψίας ή την ημερομηνία κατά την οποία σημειώθηκε τελευταία παράβαση άλλου κανόνα αντιντόπινγκ. Στην περίπτωση, ωστόσο, που εφαρμόζεται το παρόν, ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο εκτίει τουλάχιστον το ήμισυ της συμφωνημένης περιόδου αποκλεισμού αρχομένης από την ημερομηνία που ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο αποδέχτηκε την επιβολή κύρωσης ή την προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό), η οποία στη συνέχεια τηρήθηκε από τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο, οποιαδήποτε από τις ημερομηνίες αυτές είναι προγενέστερη. Η απόφαση του WADA και του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ να συνάψουν ή να μην συνάψουν συμφωνία επίλυσης υπόθεσης, καθώς και το ποσοστό της μείωσης και η ημερομηνία έναρξης της περιόδου αποκλεισμού, δεν αποτελούν ζητήματα καθορισμού ή επανεξέτασης από επιτροπή ακροάσεων και δεν υπόκεινται σε έφεση σύμφωνα με το άρθρο 13. Εάν το ζητήσει αθλητής ή άλλο πρόσωπο που επιδιώκει να συνάψει συμφωνία επίλυσης υπόθεσης βάσει του παρόντος, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ επιτρέπει στον αθλητή ή σε άλλο πρόσωπο να συζητήσει μαζί του την ομολογία της παράβασης του κανόνα αντιντόπινγκ, η οποία θα υπόκειται σε συμφωνία υπό επιφύλαξη.

10.9. Πολλαπλές παραβάσεις

10.9.1. Δεύτερη ή τρίτη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ εκ μέρους ενός αθλητή ή άλλου προσώπου, η περίοδος αποκλεισμού είναι το μεγαλύτερο από τα παρακάτω διαστήματα:

(α) περίοδος αποκλεισμού έξι μηνών ή

(β) περίοδος αποκλεισμού μεταξύ:

(i) του αθροίσματος της περιόδου αποκλεισμού, που επιβλήθηκε για την πρώτη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ και της περιόδου αποκλεισμού, που άλλως επιβάλλεται για τη δεύτερη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, όπως θα αντιμετωπιζόταν αν επρόκειτο για πρώτη παράβαση και

(ii) του διπλάσιου της περιόδου αποκλεισμού, που άλλως επιβάλλεται για τη δεύτερη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, όπως θα αντιμετωπιζόταν αν επρόκειτο για πρώτη παράβαση.

Η περίοδος αποκλεισμού εντός αυτού του εύρους καθορίζεται λαμβανομένων υπόψη του συνόλου των περιστάσεων και του βαθμού υπαιτιότητας του αθλητή ή άλλου προσώπου σε σχέση με τη δεύτερη παράβαση.

10.9.1.2. Η τρίτη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ έχει ως αποτέλεσμα ισόβιο αποκλεισμό, εκτός εάν η τρίτη παράβαση πληροί τις προϋποθέσεις για εξάλειψη ή μείωση της περιόδου αποκλεισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 10.5 ή 10.6 ή αφορά σε παράβαση του άρθρου 2.4. Στις περιπτώσεις αυτές, η περίοδος αποκλεισμού είναι από οκτώ (8) έτη έως ισόβιο αποκλεισμό.

10.9.1.3. Η περίοδος αποκλεισμού, που ορίζεται στα άρθρα 10.9.1.1. και 10.9.1.2. δύναται στη συνέχεια να μειωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή του άρθρου 10.7.

10.9.2. Παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ για την οποία ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο έχει αποδείξει ότι δεν βαρύνεται με υπαιτιότητα δεν θεωρείται παράβαση για τους σκοπούς του παρόντος. Επιπλέον, μια παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, που υπόκειται σε κύρωση βάσει του άρθρου 10.2.4.1. δεν θεωρείται παράβαση για τους σκοπούς του άρθρου 10.9.

10.9.3. Πρόσθετοι κανόνες για ορισμένες ενδεχόμενες πολλαπλές παραβάσεις.

10.9.3.1. Για τους σκοπούς επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10.9., με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στα άρθρα 10.9.3.2. και 10.9.3.3., παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ θεωρείται δεύτερη παράβαση μόνο εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ μπορεί να αποδείξει ότι

ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο διέπραξε επιπλέον παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, αφού πρώτα ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο έλαβε γνωστοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 7, ή αφού ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ έκανε εύλογες προσπάθειες να γνωστοποιήσει την πρώτη παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ. Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δεν μπορεί να αποδείξει το ως άνω, οι παραβάσεις θεωρούνται από κοινού ως πρώτη παράβαση και η επιβλητέα κύρωση βασίζεται στην παράβαση που συνεπάγεται την αυστηρότερη κύρωση, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής επιβαρυντικών περιστάσεων. Τα αποτελέσματα σε όλους τους αγώνες που ανατρέχουν στην παλαιότερη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ακυρώνονται, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10.10.

10.9.3.2. Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποδείξει ότι ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο διέπραξε μια επιπλέον παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ πριν από την γνωστοποίηση και ότι η πρόσθετη παράβαση συνέβη δώδεκα (12) μήνες ή περισσότερο πριν ή μετά την παράβαση που γνωστοποιήθηκε πρώτη, η περίοδος αποκλεισμού για την πρόσθετη παράβαση υπολογίζεται ως εάν η πρόσθετη παράβαση ήταν μια αυτοτελής πρώτη παράβαση και αυτή η περίοδος αποκλεισμού εκτίεται διαδοχικά με την περίοδο αποκλεισμού, που επιβλήθηκε για την παράβαση που είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί. Σε περίπτωση εφαρμογής του παρόντος άρθρου 10.9.3.2., οι παραβάσεις που λαμβάνονται από κοινού αποτελούν ενιαία παράβαση για τους σκοπούς του άρθρου 10.9.1.

10.9.3.3. Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποδείξει ότι ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο διέπραξε παράβαση του άρθρου 2.5. σε σχέση με τη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ για υποκείμενη βεβαιωμένη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, η παράβαση του άρθρου 2.5. αντιμετωπίζεται ως αυτοτελής πρώτη παράβαση και η περίοδος αποκλεισμού για τέτοια παράβαση εκτίεται διαδοχικά προς την περίοδο αποκλεισμού, που έχει επιβληθεί για την υποκείμενη παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ. Σε περίπτωση εφαρμογής του παρόντος άρθρου 10.9.3.3., οι παραβάσεις αποτελούν από κοινού ενιαία παραβίαση για τους σκοπούς του άρθρου 10.9.1.

10.9.3.4. Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποδείξει ότι κάποιος αθλητής ή άλλο πρόσωπο έχει διαπράξει δεύτερη ή τρίτη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια περιόδου αποκλεισμού, οι περίοδοι αποκλεισμού για τις πολλαπλές παραβάσεις διανύονται διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα.

10.9.4. Πολλαπλές παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια δεκαετούς περιόδου.

Για τους σκοπούς του άρθρου 10.9., περισσότερες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ πρέπει να πραγματοποιούνται εντός της ίδιας δεκαετούς περιόδου, προκειμένου να θεωρούνται πολλαπλές παραβάσεις.

10.10. Ακύρωση αποτελεσμάτων σε αγώνες μετά τη δειγματοληψία ή τη διάπραξη παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ

Επιπροσθέτως, προς την αυτόματη ακύρωση των αποτελεσμάτων στον αγώνα, στον οποίο εντοπίστηκε το θετικό δείγμα σύμφωνα με το άρθρο 9, όλα τα άλλα αγωνιστικά αποτελέσματα του αθλητή που σημειώθηκαν από την ημερομηνία συλλογής του θετικού δείγματος, είτε εντός αγώνα είτε εκτός αγώνα, ή άλλης παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ που διαπράχθηκε, ως την έναρξη οποιασδήποτε περιόδου προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) ή αποκλεισμού ακυρώνονται, εκτός εάν υπαγορεύεται διαφορετικά από τις αρχές της δικαιοσύνης, ενώ επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες, όπως η απώλεια μεταλλίων, βαθμών και βραβείων.

10.11. Απολεσθέν χρηματικό έπαθλο

Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ ανακτήσει χρηματικό έπαθλο, ως αποτέλεσμα παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ, λαμβάνει εύλογα μέτρα για να διατεθεί και να αναδιανεμηθεί στους αθλητές, που θα είχαν το δικαίωμα σε αυτό εάν ο αθλητής που παραβίασε τον ανωτέρω κανόνα δεν είχε αγωνιστεί.

10.12. Οικονομικές συνέπειες

10.12.1. Όταν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο παραβιάζει κανόνα αντιντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δύναται, κατά τη διακριτική του ευχέρεια και με την επιφύλαξη της αρχής της αναλογικότητας, να επιλέξει

(α) να ανακτήσει από τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο τις δαπάνες που σχετίζονται με την παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, ανεξάρτητα από την περίοδο αποκλεισμού που επιβλήθηκε ή/και (β) να επιβάλει πρόστιμο στον αθλητή ή άλλο πρόσωπο ποσού έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, μόνο σε περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί ήδη η μέγιστη περίοδος αποκλεισμού.

10.12.2. Η επιβολή οικονομικής κύρωσης ή η ανάκτηση των δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ δεν θεωρείται βάση για τη μείωση της περιόδου αποκλεισμού ή άλλης κύρωσης που διαφορετικά θα επιβαλλόταν βάσει του παρόντος.

10.13 Έναρξη περιόδου αποκλεισμού

Σε περίπτωση που ένας αθλητής εκτίει ήδη περίοδο αποκλεισμού για παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, η νέα περίοδος αποκλεισμού ξεκινά την πρώτη ημέρα μετά την έκτιση της τρέχουσας περιόδου αποκλεισμού. Διαφορετικά, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται παρακάτω, η περίοδος αποκλεισμού ξεκινά από την ημερομηνία της δημοσίευσης της οριστικής απόφασης αποκλεισμού ή σε περίπτωση αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας ή ελλείψει αυτής, από την ημερομηνία αποδοχής της ποινής του αποκλεισμού ή άλλως επιβολής της με οποιονδήποτε τρόπο.

10.13.1. Καθυστερήσεις μη οφειλόμενες στον αθλητή ή σε άλλο πρόσωπο.

Σε περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης της ακροαματικής διαδικασίας ή άλλων φάσεων του ελέγχου ντόπινγκ, για την οποία δεν ευθύνονται ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δύναται να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου αποκλεισμού προγενέστερη ημερομηνία, που θα εκκινεί από την ημερομηνία της δειγματοληψίας ή την ημερομηνία κατά την οποία διαπράχθηκε η τελευταία παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ. Όλα τα αγωνιστικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου του αποκλεισμού ακυρώνονται αναδρομικά.

10.13.2. Προσμέτρηση εκτιθείσας προσωρινής αναστολής ή περιόδου αποκλεισμού.

10.13.2.1. Εάν η επιβληθείσα προσωρινή αναστολή (προσωρινός αποκλεισμός) τηρείται από τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο, τότε ο εκτιθείς χρόνος αυτής προσμετράται στην περίοδο αποκλεισμού, που δύναται τελικά να επιβληθεί. Εάν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο δεν τηρεί την προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό), τότε ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο δεν λαμβάνει κανένα ευεργέτημα για οποιαδήποτε περίοδο εκτιθείσας προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού). Εάν μία περίοδος αποκλεισμού εκτίεται βάσει απόφασης, που στη συνέχεια προσβάλλεται, τότε ο εκτιθείς χρόνος αυτής προσμετράται στην περίοδο αποκλεισμού, που ενδεχομένως επιβάλλεται τελικά.

10.13.2.2. Εάν αθλητής ή άλλο πρόσωπο οικειοθελώς και εγγράφως αποδεχθεί την προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό) από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και στη συνέχεια τηρεί την προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό), τότε ο εκτιθείς χρόνος αυτής προσμετράται στην περίοδο αποκλεισμού, που ενδεχομένως επιβάλλεται τελικά. Αντίγραφο της οικειοθελούς αποδοχής από τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο της προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) παρέχεται άμεσα σε κάθε μέρος που δικαιούται να λάβει γνωστοποίηση για βεβαιωμένη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, σύμφωνα

με το άρθρο 14.1.

10.13.2.3. Δεν υπολογίζεται για τον αποκλεισμό οποιαδήποτε χρονική περίοδος πριν την ημερομηνία ισχύος του προσωρινού αποκλεισμού ή του οικειοθελούς προσωρινού αποκλεισμού, ανεξαρτήτως εάν ο αθλητής επέλεξε να μην αγωνιστεί ή τέθηκε σε αναστολή από την ομάδα του.

10.13.2.4. Σε ομαδικά αθλήματα, όπου επιβάλλεται περίοδος αποκλεισμού σε ολόκληρη την ομάδα, και εφόσον δεν αντίκειται στις αρχές της δικαιοσύνης, η περίοδος αποκλεισμού ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης, που προβλέπει την επιβολή αποκλεισμού ή, στην περίπτωση που υπήρξε παραίτηση από την ακροαματική διαδικασία, από την ημερομηνία που ο αποκλεισμός έγινε δεκτός ή επιβλήθηκε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Οποιαδήποτε περίοδος προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) της ομάδας, είτε επιβληθεί είτε γίνει οικειοθελώς αποδεκτή, υπολογίζεται έναντι της συνολικής περιόδου αποκλεισμού προς έκτιση.

10.14. Καθεστώς κατά τη διάρκεια αποκλεισμού ή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού)

10.14.1. Απαγόρευση συμμετοχής κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού ή της προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού).

Κανένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο, που έχει τεθεί σε αποκλεισμό, δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού ή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού), να συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε αγώνα ή δραστηριότητα (εκτός των εγκεκριμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης αντιντόπινγκ ή αποκατάστασης), που έχει εγκριθεί ή διοργανώνεται από οποιοδήποτε υπογράφον μέρος, οργανισμό-μέλος υπογράφοντα, ή από σύλλογο ή άλλον οργανισμό-μέλος ενός οργανισμού-μέλους ενός υπογράφοντα, ή σε αγώνες που έχουν εγκριθεί ή διοργανώνονται από οποιονδήποτε επαγγελματικό σύνδεσμο ή οποιονδήποτε οργανισμό διοργανώσεων διεθνούς ή εθνικού επιπέδου ή σε οποιαδήποτε άλλη κορυφαία ή εθνικού επιπέδου αθλητική δραστηριότητα χρηματοδοτούμενη από κυβερνητικό φορέα. Αθλητής ή άλλο πρόσωπο, που υπόκειται σε περίοδο αποκλεισμού μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) ετών, δύναται, μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) ετών της περιόδου αποκλεισμού, να συμμετέχει ως αθλητής σε τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, για τις οποίες δεν υφίσταται κύρωση, ή οι οποίες δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία ενός υπογράφοντος μέρους του Κώδικα ή μέλους αυτού, αλλά μόνο εφόσον η τοπική αθλητική διοργάνωση δεν είναι τέτοιου επιπέδου που θα μπορούσε να προκρίνει τον συγκεκριμένο αθλητή ή άλλο πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα για να αγωνιστεί ή να συγκεντρώσει βαθμούς για ένα εθνικό πρωτάθλημα ή μια διεθνή αθλητική διοργάνωση και εφόσον ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο δεν εργάζεται υπό οποιαδήποτε ιδιότητα με προστατευόμενα πρόσωπα. Αθλητής ή άλλο πρόσωπο που υπόκειται σε περίοδο αποκλεισμού, παραμένει υποκείμενο σε ελέγχους και σε οποιαδήποτε απαίτηση του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ να παρέχει πληροφορίες εντοπισμού.

10.14.2. Επιστροφή στις προπονήσεις.

Κατά παρέκκλιση του άρθρου 10.14.1., ο αθλητής έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις προπονήσεις με μία ομάδα ή να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις μίας ομάδας ή άλλου οργανισμού μέλους του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ ή άλλου οργανισμού μέλους ενός υπογράφοντος μέρους, κατά τη διάρκεια της πιο σύντομης εκ των δύο περιόδων:

(1) των τελευταίων δύο μηνών της περιόδου αποκλεισμού του αθλητή, ή

(2) του τελευταίου τετάρτου της περιόδου αποκλεισμού που του επιβλήθηκε.

10.14.3. Παράβαση της απαγόρευσης συμμετοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού ή της προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού). Αν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο, που έχει αποκλειστεί, παραβιάσει την απαγόρευση συμμετοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού του, που περιγράφεται στο άρθρο 10.14.1, τα αποτελέσματα της συμμετοχής αυτής ακυρώνονται και προστίθεται νέα περίοδος αποκλεισμού στο τέλος της αρχικής περιόδου αποκλεισμού, που ισούται με τη διάρκεια της αρχικής περιόδου αποκλεισμού. Η νέα περίοδος αποκλεισμού δύναται να προσαρμοστεί ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας του αθλητή ή άλλου προσώπου και τις άλλες περιστάσεις της υπόθεσης. Ο προσδιορισμός εάν ένας αθλητής ή άλλο πρόσωπο έχει παραβιάσει την απαγόρευση συμμετοχής και εάν μία προσαρμογή κρίνεται σκόπιμη, γίνεται από τον οργανισμό αντιντόπινγκ, του οποίου η διαχείριση αποτελεσμάτων οδήγησε στην επιβολή της αρχικής περιόδου αποκλεισμού. Η απόφαση αυτή υπόκειται σε έφεση δυνάμει του άρθρου 13. Στην περίπτωση αθλητή ή άλλου προσώπου που παραβιάζει την απαγόρευση συμμετοχής κατά τη διάρκεια προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού), όπως περιγράφεται στο άρθρο 10.14.1., δεν προσμετράται οποιαδήποτε περίοδο προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) που έχει ήδη εκτιθεί και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συμμετοχής ακυρώνονται. Στην περίπτωση που πρόσωπο υποστήριξης αθλητή ή άλλο πρόσωπο παρέχει συνδρομή στην παραβίαση απαγόρευσης συμμετοχής κατά τη διάρκεια αποκλεισμού ή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού), ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ επιβάλλει κυρώσεις για παράβαση του άρθρου 2.9.

10.14.4. Παρακράτηση οικονομικής ενίσχυσης κατά τη διάρκεια αποκλεισμού.

Επιπλέον, για κάθε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ που δεν συνεπάγεται μειωμένη κύρωση, όπως περιγράφεται στα άρθρα 10.5. ή 10.6., μέρος ή το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης ή άλλων οικονομικών προνομίων σχετικών με τον αθλητισμό, που έχουν παρασχεθεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο, αναζητούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τις εθνικές ομοσπονδίες.

10.15 Aυτόματη δημοσιοποίηση της κύρωσης

Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε κύρωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14.3.


Άρθρο 11

Συνέπειες σε ομάδες

11.1. Έλεγχος ομαδικών αθλημάτων

Όταν σε περισσότερα από ένα μέλη μίας αθλητικής ομάδας σε ένα ομαδικό άθλημα έχει γνωστοποιηθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ βάσει του άρθρου 7, στο πλαίσιο αθλητικής διοργάνωσης, ο εποπτεύων φορέας της αθλητικής διοργάνωσης διεξάγει στοχευμένους ελέγχους στην ομάδα κατά τη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης.

11.2. Συνέπειες για τα ομαδικά αθλήματα

Αν περισσότερα από δύο (2) μέλη μίας αθλητικής ομάδας σε ένα ομαδικό άθλημα διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης, ο εποπτεύων φορέας της συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης επιβάλλει την κατάλληλη κύρωση στην ομάδα (π.χ. αφαίρεση βαθμών, ακύρωση από αγώνα ή αθλητική διοργάνωση, ή άλλη κύρωση), επιπλέον των τυχόν συνεπειών που επιβάλλονται στους επιμέρους αθλητές που έχουν διαπράξει την παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ.

11.3. Ο εποπτεύων φορέας της αθλητικής διοργάνωσης δύναται να επιβάλει αυστηρότερες συνέπειες στην περίπτωση ομαδικών αθλημάτων Ο εποπτεύων φορέας μίας αθλητικής διοργάνωσης δύναται να επιλέξει κανόνες με συνέπειες πιο αυστηρές για την αθλητική διοργάνωση, σύμφωνα με τους οποίους οι συνέπειες στην περίπτωση αθλητικών ομάδων θα είναι πιο αυστηρές από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 11.2., στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης.


Άρθρο 12

Κυρώσεις σε άλλους αθλητικούς φορείς

Όταν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αντιληφθεί ότι μια εθνική ομοσπονδία ή οποιοσδήποτε άλλος αθλητικός φορέας, επί του οποίου έχει δικαιοδοσία, δεν συμμορφώνεται, εφαρμόζει, τηρεί ή επιβάλλει τους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος, εντός του πεδίου αρμοδιότητας αυτού του οργανισμού ή φορέα, έχει την εξουσία να ζητήσει από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Κυβέρνηση ή τις διεθνείς ομοσπονδίες να προβούν στις ακόλουθες πρόσθετες πειθαρχικές ενέργειες ή, όπου έχει την αρμοδιότητα, μπορεί ο ίδιος να επιβάλει τα ακόλουθα πρόσθετα πειθαρχικά μέτρα:

12.1. Εξαίρεση όλων ή κάποιων μελών αυτού του οργανισμού ή φορέα από συγκεκριμένες μελλοντικές διοργανώσεις ή όλες τις διοργανώσεις που διεξάγονται εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

12.2. Λήψη πρόσθετων πειθαρχικών μέτρων όσον αφορά στην αναγνώριση αυτού του οργανισμού ή φορέα, την επιλεξιμότητα των μελών του για συμμετοχή στις δραστηριότητες του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ ή επιβολή προστίμου σε αυτόν τον οργανισμό ή φορέα. Οι πρόσθετες πειθαρχικές ενέργειες και τα πρόστιμα επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

12.2.1. Εφόσον έχουν διαπραχθεί τέσσερις (4) ή περισσότερες παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ του παρόντος (εκτός από παραβάσεις που αφορούν στο άρθρο 2.4.) από αθλητές ή άλλα πρόσωπα που συνδέονται με αυτόν τον οργανισμό ή φορέα κατά τη διάρκεια περιόδου δώδεκα (12) μηνών. Στην περίπτωση αυτήν:

(α) όλα ή ορισμένα μέλη αυτού του οργανισμού ή φορέα μπορεί να αποκλειστούν από συμμετοχή σε δραστηριότητες του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ για περίοδο έως δύο (2) ετών ή/και

(β) σε αυτόν τον οργανισμό ή φορέα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ποσού έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

12.2.2. Εφόσον έχουν διαπραχθεί τέσσερις (4) ή περισσότερες παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ του παρόντος (εκτός από παραβάσεις που αφορούν στο άρθρο 2.4.) επιπλέον των παραβάσεων που περιγράφονται στο άρθρο 12.2.1. από αθλητές ή άλλα πρόσωπα που συνδέονται με αυτόν τον οργανισμό ή φορέα κατά τη διάρκεια περιόδου δώδεκα (12) μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία του οργανισμού ή φορέα μπορεί να ανασταλεί για περίοδο έως και τεσσάρων (4) ετών.

12.2.3. Εφόσον περισσότεροι από ένας αθλητές ή άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτόν τον οργανισμό ή φορέα διαπράττουν παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια διεθνούς διοργάνωσης. Στην περίπτωση αυτή, σε αυτόν τον οργανισμό ή φορέα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

12.2.4. Εφόσον αυτός ο οργανισμός ή φορέας έχει παραβεί την υποχρέωσή του παροχής στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ των πληροφοριών εντοπισμού ενός αθλητή μετά από παραλαβή σχετικού αιτήματος για τέτοιου είδους πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ. Στην περίπτωση αυτή, σε αυτόν τον οργανισμό ή φορέα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ανά αθλητή, επιπροσθέτως της αποζημίωσης όλων των εξόδων του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ που πραγματοποιήθηκαν κατά τον έλεγχο των αθλητών αυτού του οργανισμού ή φορέα.

12.3. Παρακράτηση μέρους ή όλης της χρηματοδότησης ή άλλης οικονομικής και μη οικονομικής υποστήριξης σε αυτόν τον οργανισμό ή φορέα.

12.4. Υποχρέωση αυτού του οργανισμού ή φορέα να αποζημιώσει τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ για όλα τα έξοδα, περιλαμβανομένων ενδεικτικά των εργαστηριακών δαπανών, των εξόδων ακροαματικής διαδικασίας και των μετακινήσεων, που σχετίζονται με παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ του παρόντος, που διαπράττεται από αθλητή ή άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με αυτόν τον οργανισμό ή φορέα.


Άρθρο 13

Διαχείριση αποτελεσμάτων - Εφέσεις

13.1. Αποφάσεις υποκείμενες σε έφεση

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει του Κώδικα ή κανόνων που υιοθετούνται σύμφωνα με τον Κώδικα υπόκεινται σε έφεση, όπως προβλέπεται στα άρθρα 13.2. ως 13.7. στον Κώδικα ή τα διεθνή πρότυπα. Η προθεσμία της έφεσης και η άσκηση αυτής δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν ορίσει διαφορετικά το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο.

13.1.1. Μη περιορισμένο αντικείμενο επανεξέτασης

Το αντικείμενο της επανεξέτασης της έφεσης περιλαμβάνει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση και δεν περιορίζεται ρητά στα θέματα ή στο αντικείμενο της επανεξέτασης, που τέθηκε ενώπιον του αρχικού οργάνου λήψης αποφάσεων. Οποιοσδήποτε διάδικος κατά την έφεση μπορεί να υποβάλει αποδεικτικά στοιχεία, νομικά επιχειρήματα και ισχυρισμούς που δεν προβλήθηκαν κατά την πρωτοβάθμια ακροαματική διαδικασία, εφόσον προέρχονται από την ίδια αιτία ή από τα ίδια πραγματικά γεγονότα ή περιστάσεις που προέκυψαν ή εξετάστηκαν κατά την πρωτοβάθμια ακροαματική διαδικασία.

13.1.2. Λήψη της απόφασης του CAS.

Κατά τη λήψη της απόφασής του, το CAS δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσει τον τρόπο άσκησης της διακριτικής ευχέρειας από το όργανο του οποίου η απόφαση τελεί υπό έφεση.

13.1.3. Μη εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων εκ μέρους του WADA.

Όταν ο WADA έχει δικαίωμα έφεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13.1.3. του Κώδικα και κανένα άλλο μέρος δεν έχει ασκήσει έφεση κατά της οριστικής απόφασης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ο WADA μπορεί να προσφύγει απευθείας στο CAS χωρίς να χρειάζεται να εξαντλήσει άλλα ένδικα μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

13.2. Εφέσεις κατά αποφάσεων σχετικά με παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ, συνέπειες, προσωρινές αναστολές (προσωρινοί αποκλεισμοί), αναγνώριση αποφάσεων και δικαιοδοσία

Η απόφαση ότι έχει διαπραχθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, η απόφαση επιβολής ή μη ποινών ή η απόφαση ότι δεν σημειώθηκε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, η απόφαση ότι δεν είναι δυνατόν να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ για διαδικαστικούς λόγους (π.χ. λόγω συνταγογράφησης), η απόφαση του WADA να μην παρέχει εξαίρεση στην απαίτηση γνωστοποίησης προ έξι (6) μηνών από έναν αποσυρθέντα αθλητή, προκειμένου αυτός να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, σύμφωνα με το άρθρο 5.6.1., η απόφαση από τον WADA περί ανάθεσης διαχείρισης αποτελεσμάτων δυνάμει του άρθρου 7.1., η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ να μην χαρακτηρίσει ένα αντικανονικό αναλυτικό εύρημα ή ένα άτυπο εύρημα ως παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή η απόφαση να μην κινηθεί νομική διαδικασία κατά της παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ μετά από έρευνα, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων, η απόφαση επιβολής ή άρσης προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) ως αποτέλεσμα προδικαστικής ακρόασης, η αδυναμία συμμόρφωσης του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ με το άρθρο 7.4., η απόφαση ότι ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ στερείται εξουσίας να αποφαίνεται σχετικά με φερόμενη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή τις συνέπειές της, η απόφαση αναστολής ή μη συνεπειών ή η απόφαση επαναφοράς ή μη συνεπειών, σύμφωνα με το άρθρο 10.7.1., η αποτυχία συμμόρφωσης με τα άρθρα 7.1.4. και 7.1.5., η αποτυχία συμμόρφωσης με το άρθρο 10.8.1., η απόφαση δυνάμει του άρθρου 10.14.3., η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ να μην αναγνωρίσει απόφαση άλλου οργανισμού

αντιντόπινγκ. σύμφωνα με το άρθρο 15 και η απόφαση δυνάμει του άρθρου 27.3. του Κώδικα είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο έφεσης αποκλειστικά σύμφωνα με το άρθρο 13.2.

13.2.1. Εφέσεις που αφορούν σε αθλητές διεθνούς επιπέδου ή διεθνείς διοργανώσεις.

Εφέσεις σχετικά με διεθνούς επιπέδου αθλητές ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όταν συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ή σε περιπτώσεις διεθνούς επιπέδου αθλητών, ασκούνται αποκλειστικά ενώπιον του CAS.

13.2.2. Εφέσεις σχετικά με άλλους αθλητές ή άλλα πρόσωπα.

Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 13.2.1., η απόφαση προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ανώτατου Συμβούλιου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.).

13.2.2.1. Συζήτηση ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.), σύμφωνα με τα άρθρα 123 και 125 του ν. 2725/1999 (Α’ 121).

13.2.2.1.1. Τα διορισμένα μέλη του Α.Σ.Ε.Α.Δ. είναι λειτουργικά και θεσμικά ανεξάρτητα και δεν πρέπει να είχαν καμία προηγούμενη ενασχόληση με οποιαδήποτε πτυχή της υπόθεσης. Ιδίως, κανένα μέλος δεν πρέπει να έχει κρίνει οποιαδήποτε εξαίρεση χρήσης για θεραπευτικούς σκοπούς που να αφορά στον αθλητή της επίδικης υπόθεσης. Κάθε μέλος οφείλει να αποκαλύπτει στον πρόεδρο όλες τις συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάσουν την αμεροληψία με σεβασμό προς όλα τα μέρη.

13.2.2.1.2. Το Α.Σ.Ε.Α.Δ. διεξάγει την ακροαματική διαδικασία και λαμβάνει αποφάσεις χωρίς παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ ή οποιουδήποτε τρίτου.

13.2.2.1.3. Εάν ένα μέλος που ορίζεται από τον πρόεδρο για να εξετάσει μια υπόθεση είναι μη διαθέσιμο, για οποιονδήποτε λόγο, να εξετάσει την υπόθεση, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει αντικαταστάτη ή να ορίσει μια νέα σύνθεση για την ακροαματική διαδικασία.

13.2.2.1.4. Το Α.Σ.Ε.Α.Δ. έχει την εξουσία, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να διορίζει ειδικό σύμβουλο για να συνδράμει ή να συμβουλεύσει το Συμβούλιο.

13.2.2.1.5. Η διεθνής ομοσπονδία, η ενδιαφερόμενη εθνική ομοσπονδία και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εάν δεν είναι διάδικοι στη δίκη, καθώς και ο WADA έχει ο καθένας το δικαίωμα να παρίσταται σε ακροάσεις του Α.Σ.Ε.Α.Δ. ως παρατηρητής.

13.2.2.1.6. Οι συζητήσεις στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. σύμφωνα με το παρόν άρθρο πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα. Οι συζητήσεις που έχουν σχέση με διοργανώσεις μπορούν να διεξαχθούν με τη διαδικασία του επείγοντος.

13.2.2.2. Διαδικασίες ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών

13.2.2.2.1. Με την επιφύλαξη των παρόντων κανόνων αντιντόπινγκ και των αρχών που περιγράφονται στα άρθρα 8, 9 και 10 του Διεθνούς Προτύπου Διαχείρισης Αποτελεσμάτων, το Α.Σ.Ε.Α.Δ. έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τις διαδικασίες συζήτησης ενώπιόν του.

13.2.2.2.2. Ο εκκαλών καταθέτει τις προτάσεις του για την υπόθεση και το αντίδικο μέρος ομοίως καταθέτει τις δικές του προτάσεις στην υπόθεση.

13.2.2.2.3. Εάν οποιοδήποτε μέρος ή ο εκπρόσωπός του δεν εμφανιστεί ή δεν παραστεί στην ακροαματική διαδικασία μετά από προηγούμενη κλήση, η ακροαματική διαδικασία προχωράει σαν να ήταν παρόντες όλοι οι διάδικοι.

13.2.2.2.4. Κάθε διάδικος έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται στη συζήτηση με δικά του έξοδα.

13.2.2.2.5. Κάθε διάδικος έχει το δικαίωμα σε διερμηνέα κατά τη συζήτηση με δικά του έξοδα. Το Α.Σ.Ε.Α.Δ. διορίζει τον διερμηνέα και ορίζει την αποζημίωσή του.

13.2.2.2.6. Κάθε διάδικος έχει δικαίωμα να παρουσιάζει αποδεικτικά μέσα, να καλεί και να απευθύνει ερωτήσεις σε μάρτυρες. Στη διακριτική ευχέρεια του Α.Σ.Ε.Α.Δ. εναπόκειται να δεχτεί κατάθεση μέσω τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

13.2.2.2.7. Οποιαδήποτε άρνηση από διάδικο μέρος να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του Α.Σ.Ε.Α.Δ., δεν αναστέλλει τη διαδικασία και κάθε τέτοια συμπεριφορά λαμβάνεται υπόψη κατά την έκδοση της απόφασης.

13.2.2.3. Αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών

13.2.2.3.1. Κατά το τέλος της συζήτησης ή σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά από αυτή, το Α.Σ.Ε.Α.Δ. εκδίδει, ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία, γραπτή, χρονολογημένη και υπογεγραμμένη απόφαση που τηρεί τις αρχές του άρθρου 9 του Διεθνούς Προτύπου Διαχείρισης Αποτελεσμάτων.

13.2.2.3.2. Η απόφαση περιλαμβάνει ιδίως όλους τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση της και πλήρη αιτιολογία για την επιβολή οποιασδήποτε περιόδου αποκλεισμού, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στη μη επιβολή της μέγιστης δυνατής κύρωσης.

13.2.2.3.3. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ κοινοποιεί την απόφαση στον αθλητή ή άλλο πρόσωπο, στην εθνική ομοσπονδία του και στους οργανισμούς αντιντόπινγκ, που έχουν δικαίωμα έφεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13.2.3, και την αναφέρει άμεσα στο σύστημα ADAMS.

13.2.2.3.4. Η απόφαση δύναται να προσβληθεί με έφεση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13.2.3. και να δημοσιοποιηθεί, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14.3.

13.2.3. Πρόσωπα που έχουν δικαίωμα έφεσης

13.2.3.1. Εφέσεις που αφορούν σε αθλητές διεθνούς επιπέδου ή διεθνείς διοργανώσεις.

Σε περιπτώσεις που αφορούν στο άρθρο 13.2.1., τα ακόλουθα μέρη έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση ενώπιον του CAS:

α) ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο στο οποίο αφορά η απόφαση επί της οποίας ασκείται έφεση,

β) ο αντίδικος της υπόθεσης για την οποία εκδόθηκε η απόφαση,

γ) η οικεία διεθνής ομοσπονδία,

(δ) ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ της χώρας διαμονής του προσώπου ή των χωρών στις οποίες ο αθλητής είναι υπήκοος ή κάτοχος αθλητικού δελτίου,

ε) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ή η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, κατά περίπτωση, όταν η απόφαση μπορεί να έχει επίδραση σχετική με τους Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που επηρεάζουν την επιλεξιμότητα για τους

Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και (στ) ο WADA.

13.2.3.2. Εφέσεις σχετικά με άλλους αθλητές ή άλλα πρόσωπα.

Σε περιπτώσεις που αφορούν στο άρθρο 13.2.2., τα ακόλουθα μέρη έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση:

α) ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο στο οποίο αφορά η απόφαση επί της οποίας ασκείται έφεση,

β) ο αντίδικος της υπόθεσης για την οποία εκδόθηκε η απόφαση,

γ) η οικεία διεθνής ομοσπονδία,

(δ) ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ της χώρας διαμονής του προσώπου ή των χωρών στις οποίες ο αθλητής είναι υπήκοος ή κάτοχος αθλητικού δελτίου,

ε) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ή η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, κατά περίπτωση, όταν η απόφαση μπορεί να έχει επίδραση σχετική με τους Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που επηρεάζουν την επιλεξιμότητα για τους

Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και (στ) ο WADA.

Για περιπτώσεις του άρθρου 13.2.2., ο WADA, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή και η οικεία διεθνής ομοσπονδία έχουν επίσης το δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS κατά της απόφασης του Α.Σ.Ε.Α.Δ..

Οποιοδήποτε μέρος ασκεί έφεση δικαιούται συνδρομής από το CAS για την απόκτηση όλων των σχετικών πληροφοριών από τον οργανισμό αντιντόπινγκ, του οποίου η απόφαση εφεσιβάλλεται και οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες, εάν το ζητήσει το CAS.

13.2.3.3. Υποχρέωση γνωστοποίησης.

Όλα τα μέρη σε οποιαδήποτε έφεση εκδικάζεται ενώπιον του CAS πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο WADA και όλα τα άλλα μέρη που έχουν δικαίωμα έφεσης, έχουν ενημερωθεί έγκαιρα για τη δυνατότητα άσκησης αυτής.

13.2.3.4. Έφεση μετά από επιβολή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού).

Κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης του παρόντος, το μόνο πρόσωπο που δύναται να ασκήσει έφεση κατά της επιβολής ενός προσωρινού αποκλεισμού είναι ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο, στο οποίο επιβάλλεται ο προσωρινός αποκλεισμός.

13.2.3.5. Έφεση επί αποφάσεων του άρθρου 12.

Οι αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ, με τις οποίες επιβάλλονται πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 12, δύνανται να προσβληθούν ενώπιον του CAS από την εθνική ομοσπονδία ή άλλον φορέα.

13.2.4. Αντεφέσεις και διαδοχικές εφέσεις

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπονται αντεφέσεις και διαδοχικές εφέσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο μέρος σε υποθέσεις που εκδικάζονται στο CAS, βάσει του Κώδικα. Οποιοσδήποτε διάδικος έχει δικαίωμα έφεσης, σύμφωνα με το παρόν, δύναται να ασκήσει αντέφεση ή διαδοχική έφεση το αργότερο με τις προτάσεις.

13.3. Μη έγκαιρη έκδοση απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ

Όταν σε μία συγκεκριμένη υπόθεση ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δεν εκδώσει απόφαση σχετικά με τη διάπραξη παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ, εντός μίας εύλογης προθεσμίας που ορίζεται από τον WADA, ο τελευταίος δύναται να προσφύγει απευθείας στο CAS, όπως θα συνέβαινε αν ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ είχε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είχε διαπραχθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ. Εάν η επιτροπή ακροάσεων του CAS κρίνει ότι έχει σημειωθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ και ότι ο WADA ενήργησε εύλογα με την επιλογή του να προσφύγει απευθείας στο CAS, τότε τα έξοδα και οι δικαστικές δαπάνες του WADA για την άσκηση της έφεσης καταβάλλονται στον WADA από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

13.4. Εφέσεις σχετικές με Ε.Χ.Θ.Σ.

Η έφεση κατά αποφάσεων περί εξαιρέσεων για θεραπευτικούς σκοπούς ασκείται αποκλειστικά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4.4.

13.5. Γνωστοποίηση αποφάσεων επί εφέσεων

Οποιοσδήποτε οργανισμός αντιντόπινγκ είναι διάδικος μιας διαδικασίας έφεσης οφείλει να κοινοποιήσει την απόφαση επί της έφεσης στον αθλητή ή το άλλο πρόσωπο, καθώς και στους υπολοίπους οργανισμούς αντιντόπινγκ, που έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης, βάσει του άρθρου 13.2.3., όπως προβλέπεται στο άρθρο 14.2.

13.6. Προθεσμίες κατάθεσης έφεσης

13.6.1. Εφέσεις στο CAS.

Η προθεσμία άσκησης έφεσης στο CAS είναι είκοσι μία (21) ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης του Α.Σ.Ε.Α.Δ.. Εκτός των ανωτέρω, σε περίπτωση άσκησης έφεσης από μη διάδικο στη δίκη που οδήγησε στην εκκαλουμένη, ο οποίος έχει δικαίωμα έφεσης, ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης, κάθε τρίτος που δεν συμμετείχε στη δίκη, αλλά έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης από το Α.Σ.Ε.Α.Δ..

(β) Εάν τέτοιο αίτημα υποβληθεί εντός της περιόδου των δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης, το μέρος που υποβάλλει το αίτημα αυτό έχει προθεσμία είκοσι μίας (21) ημερών από την παραλαβή του φακέλου για να καταθέσει έφεση ενώπιον του CAS.

13.6.2. Εφέσεις σύμφωνα με το άρθρο 13.2.2.

Η προθεσμία άσκησης έφεσης ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ. είναι είκοσι μία (21) ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης από την πρωτοβάθμια επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Για όσους δεν ήταν διάδικοι στην πρωτοβάθμια διαδικασία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση, αλλά έχουν το δικαίωμα άσκησης έφεσης, ισχύουν τα εξής:

(α) Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την πρωτοβάθμια επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης.

(β) Εάν ένα τέτοιο αίτημα υποβληθεί εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών, τότε ο αιτών έχει προθεσμία είκοσι μίας (21) ημερών από την παραλαβή του φακέλου για να καταθέσει έφεση ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ.

13.6.3. Εκτός των ανωτέρω, η προθεσμία άσκησης έφεσης από τον WADA είναι:

α) είκοσι μία (21) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας άσκησης έφεσης που θα μπορούσε κάθε τρίτος, διάδικος ή μη, να ασκήσει έφεση ή

β) είκοσι μία (21) ημέρες από την παραλαβή συνολικά του φακέλου της υπόθεσης από τον WADA.


Άρθρο 14

Εμπιστευτικότητα και αναφορές

14.1. Πληροφορίες σχετικά με αντικανονικά αναλυτικά ευρήματα, άτυπα ευρήματα και άλλες βεβαιωμένες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ

14.1.1. Γνωστοποίηση για παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ σε αθλητές και άλλα πρόσωπα.

Γνωστοποίηση σε αθλητές ή άλλα πρόσωπα σχετικά με βεβαιωμένες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ εναντίον τους πραγματοποιείται, όπως προβλέπεται στα άρθρα 7 και 14. Εάν σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας διαχείρισης αποτελεσμάτων μέχρι την απαγγελία κατηγορίας περί παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποφασίσει την παύση της διαδικασίας, οφείλει να ειδοποιήσει σχετικά τον αθλητή ή το άλλο πρόσωπο, εφόσον ο αθλητής ή το άλλο πρόσωπο είχε ήδη ενημερωθεί σχετικά με την εξελισσόμενη διαχείριση αποτελεσμάτων. Η γνωστοποίηση επιδίδεται μέσω δικαστικού επιμελητή ή συστημένης επιστολής ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους αθλητές ή άλλα πρόσωπα.

14.1.2. Γνωστοποίηση παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ σε Εθνικούς Οργανισμούς Αντιντόπινγκ, διεθνείς ομοσπονδίες και WADA.

Γνωστοποίηση για τη βεβαίωση παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ του αθλητή ή άλλου προσώπου, εάν ο οργανισμός αυτός είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο ελληνικό, τη διεθνή ομοσπονδία και τον WADA, πραγματοποιείται, όπως προβλέπεται στα άρθρα 7 και 14 και διενεργείται ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση προς τον αθλητή ή όποιο άλλο πρόσωπο. Εάν σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας διαχείρισης αποτελεσμάτων μέχρι την απαγγελία κατηγορίας περί παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποφασίσει την παύση της διαδικασίας, οφείλει να ειδοποιήσει με έγγραφη αιτιολογημένη επεξήγηση ή απόφαση τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που έχουν δικαίωμα έφεσης σύμφωνα με το άρθρο 13.2.3. Εάν η γνωστοποίηση αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αθλητή ή σε άλλο πρόσωπο, τότε οι προαναφερόμενοι οργανισμοί θα είναι επίσης παραλήπτες. Εάν η γνωστοποίηση επιδοθεί μέσω δικαστικού επιμελητή ή συστημένης επιστολής, οι προαναφερθέντες οργανισμοί ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός

Αντιντόπινγκ για την παραλαβή.

14.1.3. Περιεχόμενο γνωστοποίησης για παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ.

Η γνωστοποίηση για παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ περιλαμβάνει: α) το ονοματεπώνυμο του αθλητή ή άλλου προσώπου, τη χώρα, το άθλημα και το αγώνισμα, β) το αγωνιστικό επίπεδο του αθλητή, γ) εάν ο έλεγχος έγινε εντός αγώνα ή εκτός αγώνα, δ) την ημερομηνία δειγματοληψίας, ε) τα αναλυτικά αποτελέσματα του εργαστηρίου και στ) άλλες πληροφορίες, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων. Η γνωστοποίηση παραβάσεων κανόνα αντιντόπινγκ, εκτός των παραβάσεων του άρθρου 2.1., περιλαμβάνει

επίσης τον κανονισμό που παραβιάστηκε και τη βάση της βεβαιωμένης παράβασης.

14.1.4. Αναφορές κατάστασης.

Εξαιρουμένων των ερευνών που δεν κατέληξαν σε γνωστοποίηση παράβασης κανόνων αντιντόπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 14.1.1., ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ του αθλητή ή άλλου προσώπου, εάν είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο ελληνικό, η Διεθνής Ομοσπονδία και ο WADA, ενημερώνονται σε τακτική βάση σχετικά με την κατάσταση και τα ευρήματα οποιασδήποτε επανεξέτασης ή διαδικασιών που διεξάγονται σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 ή 13 και τους παρέχεται άμεση, έγγραφη και αιτιολογημένη επεξήγηση ή απόφαση ως προς την επίλυση του ζητήματος.

14.1.5. Εμπιστευτικότητα.

Οι παραλήπτες οργανισμοί δεν επιτρέπεται να κοινοποιούν τις ανωτέρω πληροφορίες πέραν των προσώπων που οφείλουν να γνωρίζουν, περιλαμβανομένου του αντίστοιχου προσωπικού της οικείας Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ομοσπονδίας και της ομάδας σε περίπτωση ομαδικού αθλήματος, μέχρι ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ προβεί σε δημοσιοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 14.3.

14.1.6. Προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών από υπάλληλο ή εκπρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που αφορούν σε αντικανονικά αναλυτικά ευρήματα, άτυπα ευρήματα και άλλες βεβαιωμένες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ παραμένουν εμπιστευτικές έως ότου αυτές οι πληροφορίες δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 14.3. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ διασφαλίζει, ότι οι υπάλληλοί του είτε είναι μόνιμοι είτε όχι, οι συμβαλλόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου ντόπινγκ για τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ, οι εκπρόσωποι, οι σύμβουλοι και τα εντεταλμένα μέρη υπόκεινται σε πλήρως εκτελεστό συμβατικό καθήκον εμπιστευτικότητας και σε πλήρως εκτελεστές διαδικασίες έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου σε περίπτωση ακατάλληλης ή μη εξουσιοδοτημένης δημοσιοποίησης εμπιστευτικής πληροφορίας.

14.2. Γνωστοποίηση για παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή παραβάσεις αποκλεισμού ή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) και αίτημα παροχής αρχείων

14.2.1. Οι αποφάσεις παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ ή οι αποφάσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις αποκλεισμού ή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) και εκδίδονται σύμφωνα με τα άρθρα 7.6., 8.2., 10.5, 10.6., 10.7., 10.14.3. ή 13.5., οφείλουν να αναφέρουν πλήρως τους λόγους της απόφασης, περιλαμβανομένης, εάν προβλέπεται, αιτιολόγησης ως προς τον λόγο που επιβλήθηκε η μέγιστη δυνατή κύρωση. Εάν η απόφαση δεν έχει συνταχθεί στα αγγλικά ή τα γαλλικά, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να παρέχει μια περίληψη της απόφασης και του σκεπτικού στα αγγλικά ή τα γαλλικά.

14.2.2. Ένας οργανισμός αντιντόπινγκ με δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά απόφασης, που ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 14.2.1, δύναται, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της απόφασης, να ζητήσει αντίγραφο του πλήρους φακέλου της υπόθεσης που σχετίζεται με την απόφαση.

14.3. Δημοσιοποίηση

14.3.1. Αφού αποσταλεί γνωστοποίηση στον αθλητή ή σε άλλο πρόσωπο σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων, καθώς και στους αρμόδιους οργανισμούς αντιντόπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 14.1.2., η ταυτότητα οποιουδήποτε αθλητή ή άλλου προσώπου, στον οποίο έχει γνωστοποιηθεί πιθανή παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, η απαγορευμένη ουσία ή μέθοδος, η φύση της εν λόγω παράβασης, καθώς και εάν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο υπόκειται σε προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό) δύνανται να δημοσιοποιηθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

14.3.2. Το αργότερο έως είκοσι (20) ημέρες από την οριστική δευτεροβάθμια απόφαση βάσει των άρθρων 13.2.1. ή 13.2.2. ή στην περίπτωση παραίτησης από την άσκηση έφεσης ή από την ακροαματική διαδικασία βάσει του άρθρου 8 ή εάν άλλως δεν έχει ασκηθεί εγκαίρως έφεση κατά ενός ισχυρισμού περί παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ ή το ζήτημα έχει επιλυθεί σύμφωνα με το άρθρο 10.8. ή έχει επιβληθεί νέα περίοδος αποκλεισμού ή επίπληξη σύμφωνα με το άρθρο 10.14.3., ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να δημοσιοποιήσει τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος αντιντόπινγκ, αναφέροντας το άθλημα, τον κανόνα αντιντόπινγκ επί του οποίου σημειώθηκε παράβαση, το ονοματεπώνυμο του αθλητή ή του άλλου προσώπου που διέπραξε την παράβαση, την απαγορευμένη ουσία ή την απαγορευμένη μέθοδο και τις συνέπειες που επιφέρει η ως άνω παράβαση. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει επίσης να δημοσιοποιήσει εντός είκοσι (20) ημερών τα αποτελέσματα/αποφάσεις επί των εφέσεων σχετικά με παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που περιγράφονται ανωτέρω.

14.3.3. Αφού διαπιστωθεί με απόφαση κατόπιν έφεσης σύμφωνα με τα άρθρα 13.2.1. ή 13.2.2. ότι έχει διαπραχθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ ή έχει γίνει παραίτηση από την άσκηση της έφεσης ή διαπιστώθηκε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ σε ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 8 ή όταν έχει γίνει παραίτηση από το δικαίωμα ακρόασης στην εν λόγω ακροαματική διαδικασία ή η βεβαίωση περί παράβασης κανονισμού αντιντόπινγκ δεν αμφισβητήθηκε εγκαίρως ή το ζήτημα έχει επιλυθεί σύμφωνα με το άρθρο 10.8., ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ μπορεί να δημοσιοποιήσει μια τέτοια διαπίστωση

ή απόφαση και μπορεί να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα.

14.3.4. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται, μετά από ακροαματική διαδικασία ή έφεση, ότι ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο δεν διέπραξε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, δύναται να δημοσιοποιηθεί μόνο το γεγονός ότι έχει ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, η ίδια η απόφαση και τα υποκείμενα γεγονότα δεν δύνανται να δημοσιοποιηθούν παρά μόνο με τη συναίνεση του αθλητή ή άλλου προσώπου στο οποίο αφορά η διαδικασία. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να καταβάλει εύλογες προσπάθειες για να αποσπάσει την ανωτέρω συναίνεση, και εφόσον τη λάβει, οφείλει να δημοσιοποιήσει την απόφαση στο σύνολό της ή μερικώς, αναλόγως της συναίνεσης του αθλητή ή άλλου προσώπου.

14.3.5. Η δημοσίευση ολοκληρώνεται κατ’ ελάχιστον με την ανάρτηση των απαιτούμενων πληροφοριών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ και την παραμονή των πληροφοριών για ένα (1) μήνα ή για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο αποκλεισμού, όποια από τις δύο περιόδους είναι μεγαλύτερη.

14.3.6. Με την εξαίρεση των οριζόμενων στα άρθρα 14.3.1 και 14.3.3, δεν επιτρέπεται σε οργανισμό αντιντόπινγκ, εθνική ομοσπονδία ή διαπιστευμένο εργαστήριο του WADA ή εκπρόσωπο αντίστοιχου φορέα να σχολιάζει δημόσια συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά εκκρεμούς υπόθεσης, εκτός εάν απαντά σε δημόσια σχόλια που αποδίδονται ή βασίζονται σε πληροφορίες που παρέχονται από τον αθλητή, άλλο πρόσωπο ή το περιβάλλον τους ή άλλους εκπροσώπους τους.

14.3.7. Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση, που προβλέπεται στο άρθρο 14.3.2, δεν απαιτείται εάν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ είναι ανήλικος, προστατευόμενο πρόσωπο ή αθλούμενος. Οποιαδήποτε προαιρετική δημοσιοποίηση σε υπόθεση, όπου εμπλέκεται κάποιο από τα ως άνω πρόσωπα είναι ανάλογη με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης.

14.4. Αναφορά στατιστικών στοιχείων

Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει, τουλάχιστον ετησίως, να δημοσιεύει μια (1) γενική στατιστική έκθεση των ενεργειών του σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ, παρέχοντας αντίγραφο στον WADA. Δύναται επίσης να δημοσιεύει εκθέσεις αναφέροντας το όνομα κάθε αθλητή που υποβλήθηκε σε έλεγχο και την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου.

14.5. Βάση δεδομένων πληροφοριών ελέγχου ντόπινγκ και παρακολούθηση της συμμόρφωσης

Προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στον WADA να υλοποιεί τον ρόλο παρακολούθησης της συμμόρφωσης και να διασφαλίζει την αποτελεσματική χρήση των πόρων και την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών ελέγχου ντόπινγκ μεταξύ των οργανισμών αντιντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να διαβιβάσει στον WADA, μέσω του συστήματος ADAMS, πληροφορίες σχετιζόμενες με τον έλεγχο ντόπινγκ που περιλαμβάνουν, κυρίως:

(α) δεδομένα του βιολογικού διαβατηρίου αθλητή για αθλητές διεθνούς επιπέδου και αθλητές εθνικού επιπέδου,

(β) πληροφορίες εντοπισμού αθλητών, περιλαμβανομένων εκείνων που είναι ήδη καταχωρημένοι στους καταλόγους ελεγχομένων,

(γ) αποφάσεις Ε.Χ.Θ.Σ. και

(δ) αποφάσεις διαχείρισης αποτελεσμάτων, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.

14.5.1. Για να διευκολυνθεί ο συντονισμένος σχεδιασμός κατανομής ελέγχων, να αποφευχθεί η περιττή επανάληψη ελέγχων από διάφορους οργανισμούς αντιντόπινγκ και για να διασφαλιστεί ότι τα προφίλ των βιολογικών διαβατηρίων αθλητών επικαιροποιούνται, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να αναφέρει όλους τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνα στον WADA, εισάγοντας τα έντυπα ελέγχου ντόπινγκ στο σύστημα ADAMS σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πρότυπο Ελέγχων και Ερευνών.

14.5.2. Για τη διευκόλυνση των δικαιωμάτων επίβλεψης και άσκησης έφεσης εκ μέρους του WADA σχετικά με τις Ε.Χ.Θ.Σ., ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να αναφέρει όλες τις αιτήσεις Ε.Χ.Θ.Σ.., τις αποφάσεις και την υποστηρικτική τεκμηρίωση χρησιμοποιώντας το

σύστημα ADAMS σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στο Διεθνές Πρότυπο περί Ε.Χ.Θ.Σ.

14.5.3. Για τη διευκόλυνση των δικαιωμάτων επίβλεψης και άσκησης έφεσης εκ μέρους του WADA σχετικά με τη διαχείριση αποτελεσμάτων, ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει να αναφέρει τις ακόλουθες πληροφορίες στο σύστημα ADAMS σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που περιγράφονται στο Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων:

(α) γνωστοποιήσεις για παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ και συναφείς αποφάσεις για αντικανονικά αναλυτικά ευρήματα,

(β) γνωστοποιήσεις και συναφείς αποφάσεις για άλλες παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ που δεν αποτελούν αντικανονικά αναλυτικά ευρήματα,

(γ) αποτυχίες εντοπισμού και

(δ) οποιαδήποτε απόφαση επιβολής, άρσης ή αποκατάστασης προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού).

14.5.4. Οι πληροφορίες που περιγράφονται στο παρόν καθίστανται προσβάσιμες, όπου ενδείκνυται και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, στον αθλητή, στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ του αθλητή και στη διεθνή ομοσπονδία, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους οργανισμούς αντιντόπινγκ έχουν δικαιοδοσία ελέγχου επί του αθλητή.

14.6. Απόρρητο δεδομένων

14.6.1. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ δύναται να συλλέγει, επεξεργάζεται, αποθηκεύει ή να δημοσιοποιεί προσωπικά στοιχεία σχετικά με αθλητές και άλλα πρόσωπα, τα οποία είναι αναγκαία και κατάλληλα για τη διεξαγωγή των αντιντόπινγκ ενεργειών του, σύμφωνα με τον Κώδικα, τα Διεθνή Πρότυπα (συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένα του Διεθνούς Προτύπου Προστασίας της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων) και τους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος.

14.6.2. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ οφείλει:

(α) να επεξεργάζεται μόνο προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων,

(β) να γνωστοποιεί προς οποιονδήποτε συμμετέχοντα ή πρόσωπο που υπόκειται στους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μπορεί να υποβληθούν σε επεξεργασία από τον ίδιο και από άλλα πρόσωπα με σκοπό την εφαρμογή του παρόντος και (γ) να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε εκπρόσωπος τρίτου μέρους (συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε εντεταλμένου τρίτου μέρους) με τον οποίο ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ μοιράζεται προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε συμμετέχοντα ή άλλου προσώπου, υπόκειται σε κατάλληλους τεχνικούς και συμβατικούς ελέγχους για την προστασία της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου αυτών των πληροφοριών.


Άρθρο 15

Εφαρμογή αποφάσεων

15.1. Αυτοδίκαιο δεσμευτικό αποτέλεσμα των αποφάσεων από τους υπογράφοντες οργανισμούς αντιντόπινγκ

15.1.1. Απόφαση περί παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ που λαμβάνεται από υπογράφοντα οργανισμό αντιντόπινγκ, δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο (άρθρο 13.2.2. του Κώδικα) ή το CAS, αφού κοινοποιηθεί στα διάδικα μέρη, είναι αυτοδίκαια δεσμευτική για τους διαδίκους, τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και οποιαδήποτε εθνική ομοσπονδία στην Ελλάδα, καθώς και για κάθε υπογράφοντα σε κάθε άθλημα με τις ακόλουθες συνέπειες:

15.1.1.1. Απόφαση από οποιονδήποτε από τους ως άνω περιγραφόμενους φορείς για επιβολή προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού) μετά από προσωρινή ακροαματική διαδικασία ή αφού ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο είτε αποδέχθηκε την προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό) είτε παραιτήθηκε από το δικαίωμα προσωρινής ακροαματικής διαδικασίας, μετά από ακροαματική διαδικασία ή έφεση με τη διαδικασία του επείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 7.4.3., αποκλείει αυτοδίκαια τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο από τη συμμετοχή του, σύμφωνα με το άρθρο 10.14.1., σε όλα τα αθλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα οποιουδήποτε υπογράφοντος κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής (προσωρινού αποκλεισμού).

15.1.1.2. Απόφαση από οποιονδήποτε από τους ως άνω περιγραφόμενους φορείς που επιβάλλει περίοδο αποκλεισμού μετά από ακροαματική διαδικασία ή παραίτηση από αυτή αποκλείει αυτοδίκαια τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο από τη συμμετοχή του (όπως περιγράφεται στο άρθρο 10.14.1.) σε όλα τα αθλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα οποιουδήποτε υπογράφοντος κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού.

15.1.1.3. Απόφαση από οποιονδήποτε από τους ως άνω περιγραφόμενους φορείς αποδοχής μιας παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ δεσμεύει αυτόματα όλους τους υπογράφοντες.

15.1.1.4. Απόφαση από οποιονδήποτε από τους ως άνω περιγραφόμενους φορείς περί ακύρωσης αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 10.10. για μια συγκεκριμένη περίοδο, αυτόματα ακυρώνει όλα τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητας οποιουδήποτε από τους υπογράφοντες κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου.

15.1.2. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ και οποιαδήποτε εθνική ομοσπονδία αναγνωρίζουν και εφαρμόζουν την απόφαση και τα αποτελέσματά της, όπως απαιτείται από το άρθρο 15.1.1., χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ενέργεια, αμέσως μόλις ο εθνικός οργανισμός αντιντόπινγκ λάβει γνώση της απόφασης ή της ημερομηνίας κατά την οποία η απόφαση καταχωρίζεται στο σύστημα ADAMS.

15.1.3. Απόφαση από οποιονδήποτε οργανισμό αντιντόπινγκ, δευτεροβάθμιο όργανο ή το CAS για αναστολή ή άρση συνεπειών είναι δεσμευτική για τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και κάθε εθνική ομοσπονδία στην Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ενέργεια, αμέσως μόλις ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ λάβει γνώση της απόφασης ή της ημερομηνίας κατά την οποία η απόφαση καταχωρίζεται στο σύστημα ADAMS.

15.1.4. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάταξη του άρθρου 15.1.1., απόφαση περί παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ από έναν οργανισμό μεγάλων διοργανώσεων που ελήφθη με τη διαδικασία του επείγοντος κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης δεν είναι δεσμευτική για τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ ή τις εθνικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα, εκτός εάν οι κανονισμοί του οργανισμού μεγάλων διοργανώσεων παρέχουν στον αθλητή ή σε άλλο πρόσωπο τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση βάσει μη εσπευσμένων διαδικασιών.

15.2. Εφαρμογή άλλων αποφάσεων από οργανισμούς αντιντόπινγκ

Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ και οποιαδήποτε εθνική ομοσπονδία δύνανται να εφαρμόσουν αποφάσεις αντιντόπινγκ που έχουν εκδοθεί από οργανισμούς αντιντόπινγκ που δεν περιγράφονται στο άρθρο 15.1.1. και επιβάλλουν κυρώσεις, όπως προσωρινή αναστολή (προσωρινό αποκλεισμό) πριν από προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία ή κατόπιν αποδοχής από τον αθλητή ή άλλο πρόσωπο.

15.3. Εφαρμογή αποφάσεων από φορέα που δεν είναι υπογράφων

Απόφαση αντιντόπινγκ, η οποία εκδίδεται από φορέα που δεν είναι υπογράφων στον Κώδικα, δύναται να εφαρμοστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και οποιαδήποτε εθνική ομοσπονδία στην Ελλάδα, εάν διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση εμπίπτει στην αρμοδιότητα αυτού του φορέα και εφόσον οι κανόνες που διέπουν αυτόν τον φορέα είναι κατά τα άλλα σύμφωνοι με τον Κώδικα.


Άρθρο 16

Υποχρεώσεις των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών

16.1. Όλες οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και τα μέλη τους συμμορφώνονται με τον Κώδικα, τα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος. Οι κανόνες του αντιντόπινγκ πρέπει να ενσωματώνονται επίσης, είτε άμεσα ή με αναφορά και παραπομπή στους κανόνες κάθε εθνικής ομοσπονδίας, έτσι ώστε ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ να μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή τους ευθέως έναντι των αθλητών και άλλων προσώπων, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της εθνικής ομοσπονδίας.

16.2. Η αποδοχή και συμμόρφωση κάθε εθνικής ομοσπονδίας με το πνεύμα και τους όρους του Εθνικού Προγράμματος Αντιντόπινγκ και τους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη οικονομικής ή άλλης βοήθειας από το κράτος ή την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

16.3. Κάθε εθνική ομοσπονδία οφείλει να ενσωματώνει τους κανόνες αντιντόπινγκ του παρόντος είτε άμεσα είτε με αναφορά στα διοικητικά της έγγραφα, στο καταστατικό ή στους κανονισμούς της ως μέρος των κανονισμών του αθλήματος που δεσμεύουν τα μέλη της, έτσι ώστε η εθνική ομοσπονδία να μπορεί να τους εφαρμόσει η ίδια απευθείας στους αθλητές και άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητά της για ζητήματα αντιντόπινγκ.

16.4. Με την υιοθέτηση των κανόνων αντιντόπινγκ του παρόντος και την ενσωμάτωσή τους στα διοικητικά τους έγγραφα και στους κανονισμούς του αθλήματος, οι εθνικές ομοσπονδίες θα συνεργάζονται και θα υποστηρίζουν τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Επίσης, θα αναγνωρίζουν, τηρούν και εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που επιβάλλουν κυρώσεις σε πρόσωπα επί των οποίων έχουν αρμοδιότητα.

16.5. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα, τα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες αντιντόπινγκ

του παρόντος τηρώντας ενδεικτικά τις ακόλουθες αρχές:

(i) οι έλεγχοι υπάγονται υποχρεωτικά στη δικαιοδοσία της διεθνούς ομοσπονδίας τους και τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ ή άλλη αρχή δειγματοληψίας, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ελέγχων και Ερευνών,

(ii) αναγνωρίζουν την αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ, σύμφωνα με το άρθρο 5.2.1. του Κώδικα και παρέχουν προς αυτόν κατάλληλη συνδρομή για εφαρμογή του εθνικού προγράμματος ελέγχου για το άθλημά τους,

(iii) τα δείγματα, που συλλέγονται αναλύονται σε διαπιστευμένο ή εγκεκριμένο από τον WADA εργαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 6.1. και

(iv) διασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο μέσο ότι οποιαδήποτε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ σε εθνικό επίπεδο εκδικάζεται από μια λειτουργικά ανεξάρτητη επιτροπή ακροάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 8.1. και το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων.

16.6. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες οφείλουν να θεσπίσουν κανονισμούς, που προβλέπουν υποχρεωτική συμμόρφωση προς αυτούς τους κανόνες αντιντόπινγκ για όλους τους αθλητές, καθώς και το προσωπικό υποστήριξης των αθλητών, οι οποίοι προετοιμάζονται ή συμμετέχουν σε αθλητική διοργάνωση ή δραστηριότητα που ελέγχεται ή οργανώνεται από μία εθνική ομοσπονδία ή ένα από τα μέλη της και οι οποίοι υπάγονται στην αρχή διαχείρισης αποτελεσμάτων του οργανισμού αντιντόπινγκ, σύμφωνα με τον Κώδικα, ως προϋπόθεση αυτής της συμμετοχής.

16.7. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες αναφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία, σχετικά με φερόμενη παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και στη διεθνή τους ομοσπονδία και συνεργάζονται στις έρευνες που διεξάγονται από οποιονδήποτε οργανισμό για το αντιντόπινγκ με αρμοδιότητα διεξαγωγής της έρευνας.

16.8. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες θεσπίζουν πειθαρχικούς κανονισμούς ώστε να αποτρέπουν το προσωπικό υποστήριξης αθλητή, που χρησιμοποιεί απαγορευμένες ουσίες ή απαγορευμένες μεθόδους χωρίς έγκυρη αιτιολόγηση, από την παροχή υποστήριξης σε αθλητές που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ ή της εθνικής ομοσπονδίας.

16.9. Όλες οι εθνικές ομοσπονδίες υποχρεούνται να διεξάγουν εκπαίδευση για το αντιντόπινγκ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ.


Άρθρο 17

Παραγραφή

Ουδεμία διαδικασία παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ κινείται κατά αθλητή ή άλλου προσώπου, παρά μόνο εάν ο συγκεκριμένος αθλητής ή το άλλο πρόσωπο έχει λάβει σχετική γνωστοποίηση για την παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, ή εάν έχει γίνει εύλογη απόπειρα γνωστοποίησης εντός δέκα (10) ετών από την ημερομηνία που φέρεται να έχει σημειωθεί η παράβαση.


ΜΕΡΟΣ Γ’

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΡΟΛΟΙ -

ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


Άρθρο 18

Εκπαίδευση

Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ σχεδιάζει, εφαρμόζει, αξιολογεί και παρακολουθεί τις πληροφορίες, την εκπαίδευση και τα προγράμματα πρόληψης για αθλήματα χωρίς ντόπινγκ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 18.2 του Kώδικα και του Διεθνούς Προτύπου για την Εκπαίδευση και υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των αθλητών και του προσωπικού υποστήριξης των αθλητών σε τέτοια προγράμματα.


Άρθρο 19

Πρόσθετοι ρόλοι και ευθύνες αθλητών

Οι αθλητές οφείλουν:

19.1. Να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες πολιτικές και τους κανόνες αντιντόπινγκ που υιοθετούνται σύμφωνα με τον Κώδικα.

19.2. Να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι για συλλογή δείγματος.

19.3. Να έχουν την ευθύνη, στο πλαίσιο του αντιντόπινγκ, ως προς το τι εισάγουν στον οργανισμό τους και τι χρησιμοποιούν.

19.4. Να ενημερώνουν το ιατρικό προσωπικό ως προς την υποχρέωσή τους να μην προβαίνουν σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και απαγορευμένων μεθόδων και

έχουν την ευθύνη να καθιστούν σαφές ότι οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία που λαμβάνουν δεν παραβαίνει τις πολιτικές και τους κανόνες αντιντόπινγκ σύμφωνα με τον Κώδικα.

19.5. Να γνωστοποιούν στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ της χώρας τους και τη διεθνή ομοσπονδία στην οποία ανήκουν, οποιαδήποτε απόφαση από μη υπογράφον μέρος, σύμφωνα με την οποία ο αθλητής διέπραξε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ εντός των προηγούμενων δέκα (10) ετών.

19.6. Να συνεργάζονται με τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ.

Η αποτυχία οποιουδήποτε αθλητή να συνεργαστεί πλήρως με τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ ή η επιθετική συμπεριφορά από αθλητή προς λειτουργό ελέγχου ντόπινγκ ή άλλο πρόσωπο εμπλεκόμενο στον έλεγχο ντόπινγκ, που

άλλως δεν αποτελεί παραποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορία παραπτώματος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

19.7. Να γνωστοποιούν την ταυτότητα του Προσωπικού Υποστήριξης Αθλητή κατόπιν αιτήματος του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ ή εθνικής ομοσπονδίας ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού αντιντόπινγκ με δικαιοδοσία επί του αθλητή.


Άρθρο 20

Ρόλοι και ευθύνες του προσωπικού υποστήριξης αθλητών

Τα μέλη του προσωπικού υποστήριξης αθλητών οφείλουν:

20.1. Να είναι καλά ενημερωμένοι και να συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες πολιτικές και τους κανόνες αντιντόπινγκ που υιοθετούνται σύμφωνα με τον Κώδικα, όπως ισχύουν για τους ίδιους και τους αθλητές που υποστηρίζουν.

20.2. Να συνεργάζονται με το πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών.

20.3. Να χρησιμοποιούν την επιρροή τους στις αξίες και τη συμπεριφορά του αθλητή με σκοπό να καλλιεργούν συμπεριφορές κατά του ντόπινγκ.

20.4. Να γνωστοποιούν στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και στην αρμόδια διεθνή ομοσπονδία οποιαδήποτε απόφαση μη υπογράφοντος μέρους κατά την οποία έχει σημειωθεί παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ από τον ίδιο κατά τα δέκα (10) προηγούμενα έτη.

20.5. Να συνεργάζονται με τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ.

Η αποτυχία του Προσωπικού Υποστήριξης Αθλητή να συνεργαστεί πλήρως με τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ ή επιθετική συμπεριφορά από το Προσωπικό Υποστήριξης Αθλητή προς λειτουργό ελέγχου ντόπινγκ ή άλλο πρόσωπο εμπλεκόμενο στον έλεγχο ντόπινγκ, που άλλως δεν αποτελεί παραποίηση μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορία παραπτώματος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

20.6. Να μην χρησιμοποιούν και να μην κατέχουν οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία ή απαγορευμένη μέθοδο χωρίς επαρκή δικαιολογία. Οποιαδήποτε τέτοια χρήση ή κατοχή μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορία παραπτώματος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.


Άρθρο 21

Ρόλοι και ευθύνες άλλων προσώπων

Άλλα πρόσωπα υπαγόμενα στους κανόνες αντιντόπινγκ οφείλουν:

21.1. Να γνωρίζουν και να συμμορφώνονται με τους παρόντες κανόνες αντιντόπινγκ.

21.2. Να γνωστοποιούν στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ και στη διεθνή ομοσπονδία τους κάθε απόφαση ενός μη υπογράφοντος, με την οποία διαπιστώθηκε ότι διέπραξαν παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ εντός των προηγούμενων δέκα (10) ετών.

21.3. Να συνεργάζονται με οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ. Η αποτυχία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, που υπόκειται στους παρόντες κανόνες αντιντόπινγκ, να συνεργαστεί πλήρως με τους οργανισμούς αντιντόπινγκ που διερευνούν παραβάσεις κανόνων αντιντόπινγκ ή επιθετική συμπεριφορά από ένα πρόσωπο προς λειτουργό ελέγχου ντόπινγκ ή άλλο πρόσωπο εμπλεκόμενο στον έλεγχο ντόπινγκ, που άλλως δεν αποτελεί παραποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορία παραπτώματος βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας του Εθνικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

21.4. Να μην χρησιμοποιούν ή κατέχουν απαγορευμένη ουσία ή απαγορευμένη μέθοδο χωρίς έγκυρη αιτιολόγηση.


ΜΕΡΟΣ Δ’

ΤΕΛΙΚΕΣ - ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ -

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Άρθρο 22

Τελικές - Μεταβατικές διατάξεις

22.1. Όπου ο όρος «ημέρες» χρησιμοποιείται στον παρόντα, σημαίνει ημερολογιακές ημέρες, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.

22.2. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στις παραβάσεις που τελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του,

υπό την επιφύλαξη όσων ορίζονται ακολούθως.

22.3. Για την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 10, παράβαση κανόνων αντιντόπινγκ που έλαβε χώρα πριν

την έναρξη ισχύος του παρόντος λογίζεται αντίστοιχα ως «πρώτη» ή «δεύτερη» σε σχέση με κάθε παράβαση, που διαπράττεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος.

22.4. Διαδικασία διαχείρισης αποτελεσμάτων παράβασης κανόνα αντιντόπινγκ, που εκκρεμεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ, που βεβαιώθηκε μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, αλλά είχε διαπραχθεί προ της ημερομηνίας αυτής, διέπονται από τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου του χρόνου της παράβασης, εκτός εάν το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο κρίνει ότι εφαρμόζεται αναδρομικά η διάταξη που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του πειθαρχικώς ελεγχόμενου. Οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 10.9.4., λαμβάνονται υπόψη παραβάσεις ως «πολλαπλές», καθώς και ο χρόνος παραγραφής, που ορίζεται στο άρθρο 17 αποτελούν διαδικαστικές και όχι ουσιαστικές ρυθμίσεις και ως τέτοιες εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς διαδικασίες κατά τον χρόνο δημοσίευσης του παρόντος.

22.5. Οποιαδήποτε αποτυχία εντοπισμoύ κατά το άρθρο 2.4., είτε πρόκειται για αποτυχία υποβολής είτε για άκαρπο έλεγχο, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Αποτελεσμάτων, που έλαβε χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιφέρει αποτελέσματα και συνεπάγεται κυρώσεις για περίοδο δώδεκα (12) μηνών, από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε.

22.6. Στις υποθέσεις, για τις οποίες εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος και αθλητής ή το τρίτο πρόσωπο εκτίει ποινή αποκλεισμού κατά τον χρόνο δημοσίευσης του παρόντος ή επιβλήθηκε ποινή επίπληξης, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ζητήσουν από τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ ή όποιον οργανισμό αντιντόπινγκ είχε την ευθύνη της διαχείρισης αποτελεσμάτων για τη συγκεκριμένη παράβαση, την επανεξέταση της υπόθεσης υπό το νέο νομικό καθεστώς. Η νέα απόφαση μπορεί να προσβληθεί με έφεση σύμφωνα με το άρθρο 13.2. Δεν γίνεται επανεξέταση σε περίπτωση ποινών που έχουν εκτιθεί στο σύνολό τους, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

22.7. Για σκοπούς υπολογισμού της περιόδου αποκλεισμού για δεύτερη παράβαση, σύμφωνα με το άρθρο 10.9.1., όπου η κύρωση για την πρώτη παράβαση καθορίστηκε με βάση προγενέστερους κανόνες του παρόντος, επιβάλλεται η περίοδος αποκλεισμού που θα είχε επιβληθεί για την πρώτη παράβαση, εάν είχαν εφαρμοστεί οι παρόντες κανόνες.

22.8. Μεταβολές στον κατάλογο απαγορευμένων και τα τεχνικά έγγραφα που σχετίζονται με ουσίες ή μεθόδους στον κατάλογο απαγορευμένων δεν τυγχάνουν αναδρομικής εφαρμογής, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά. Κατ’ εξαίρεση, εάν μια απαγορευμένη ουσία ή μια απαγορευμένη μέθοδος έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο απαγορευμένων, αθλητής ή άλλο πρόσωπο που εκτίει επί του παρόντος αποκλεισμού λόγω της πρώην απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου, δύναται να αιτηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ ή σε άλλο οργανισμό αντιντόπινγκ, που είχε την ευθύνη της διαχείρισης αποτελεσμάτων για την παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ, τη μείωση της περιόδου αποκλεισμού λόγω της αφαίρεσης της ουσίας ή της μεθόδου από τον κατάλογο παγορευμένων.


Άρθρο 23

Καταργούμενες διατάξεις

Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος καταργείται κάθε άλλη αντίθετη διάταξη, καθώς και τα άρθρα 1 - 22 του

ν. 4373/2016 (Α’ 49), πλην των περ. β’ και γ’ της παρ. 2.1 του άρθρου 2 του νόμου αυτού.


ΜΕΡΟΣ Ε’

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ


Άρθρο 24

Έναρξη ισχύος

Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν

ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου

του Κράτους.


Αθήνα, 2 Απριλίου 2021


bottom of page