top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΆγγελος Ζαβολάκης

Νέα διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής στο Διαιτητικό Δικαστήριο Καλαθοσφαίρισης (ΒΑΤ)



Κανονισμός διαιτησίας BAT της 1.2.2024


Το Διαιτητικό Δικαστήριο Καλαθοσφαίρισης (ΒΑΤ) ενημέρωσε τους χρήστες του για την εισαγωγή νέας διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής (Payment Order Procedure), η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1.2.2024 μαζί με την επικαιροποιημένη έκδοση του Κανονισμού Διαιτησίας του BAT

Η νέα αυτή διαδικασία αποτελεί πιθανώς την πρώτη στο είδος στο χώρο της διεθνούς αθλητικής διαιτησίας (international sports arbitration). 

Συνοπτικά:

- ο αιτών θα μπορεί να αιτηθεί στο BAT την έκδοση διαταγής πληρωμής για μια συγκεκριμένη χρηματική απαίτηση κατά του καθ’ ου.

- το BAT θα εκδίδει μια τέτοια διαταγή πληρωμής χωρίς να εξετάζει την ουσία της αγωγής υπό την προϋπόθεση ότι κάποια βασικά προαπαιτούμενα θα πληρούνται και εφόσον ο καθ’ ου δεν αντιτάσσεται στην έκδοση της διαταγής πληρωμής.

- στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά της οποίας ο καθ’ ου δεν θα έχει αντιταχθεί και όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί, το BAT θα εκδίδει τελική Διαταγή Πληρωμής, η οποία και θα έχει τα έννομα αποτελέσματα μιας οριστικής και δεσμευτικής διαιτητικής απόφασης μεταξύ των μερών. 

- η παραπάνω τελική Διαταγή Πληρωμής θα θεωρείται ως απόφαση υπό τους όρους του Άρθρου 3-335 του Εσωτερικού Κανονισμού της FIBA και, κατ’ επέκταση, σε περίπτωση που ο εναγόμενος δε συμμορφωθεί, ο αιτών θα μπορεί να αιτηθεί στη FIBA την έναρξη των προβλεπόμενων πειθαρχικών διαδικασιών. 

Βασική προϋπόθεση για την αίτηση έκδοσης της εν λόγω διαταγής πληρωμής είναι να έχουν συμφωνήσει τα μέρη στην εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας σε περίπτωση διαφοράς. Ως εκ τούτου, το BAT συμβούλεψε τα μέρη που τυχόν επιθυμούν να έχουν την εν λόγω επιλογή σε μελλοντική πιθανή διαφορά ενώπιον του BAT, να συμπεριλάβουν στη σύμβασή τους τη νέα εναλλακτική ρήτρα BAT

H εν λόγω διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής εφαρμόζεται εφόσον η αγωγή:

- είναι χρηματικής φύσης και το αντικείμενο της επίδικης διαφοράς δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, 

- κατατίθεται ατομικά από ένα φυσικό πρόσωπο ή ένα νομικό πρόσωπο (αιτών),

- κατατίθεται κατά ενός νομικού προσώπου (καθ’ ου η αίτηση), και

- δεν περιλαμβάνει πολλαπλές αξιώσεις από διαφορετικές έννομες σχέσεις (π.χ. αξιώσεις από ατζέντη κατά ομάδας για προμήθεια από διαφορετικές μεταγραφές αθλητών). 

Η νέα διαδικασία έκδοσης Διαταγής Πληρωμής επιτρέπει στους δανειστές να υποβάλλουν αίτημα έκδοσης διαταγής πληρωμής αντί να ξεκινούν μια τακτική διαιτησία BAT. 

Για να αιτηθεί την έκδοση Διαταγής Πληρωμής ο αιτών θα πρέπει:

- να συμπληρώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τον αιτούντα, τον καθ’ ου η αίτηση και την απαίτηση στη σχετική φόρμα και να ανεβάσει (upload) τα σχετικά έγγραφα. 

- να πληρώσει ένα μη επιστρέψιμο τέλος 1.000 ευρώ, χωρίς να απαιτείται καμία άλλη πληρωμή για την εν λόγω διαδικασία (με το κόστος της συνεπώς να είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνης της τακτικής διαιτησίας BAT). 

Η αίτησης έκδοσης Διαταγής Πληρωμής εξετάζεται από τον (Αντι)Πρόεδρο του BAT, ο οποίος, σε περίπτωση που τα προαπαιτούμενα πληρούνται, η απαίτηση δεν παραβιάζει τη δημόσια τάξη και η χρήση της διαταγής πληρωμής δεν κρίνεται καταχρηστική, εκδίδει μια προσωρινή διαταγή πληρωμής (Provisional Payment Order), η οποία κοινοποιείται και στον αιτούντα και στον καθ’ ου η αίτηση, με τον τελευταίο να διαθέτει την ευκαιρία να καταθέσει ένσταση μέσα σε χρονικό διάστημα 14 ημερών. 

Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί ένσταση ή/και ο καθ’ ου δεν καταβάλει το απαιτούμενο τέλος των 1.000 ευρώ για την ένσταση, ο (Αντι)Πρόεδρος του ΒΑΤ, κατόπιν αιτήματος του αιτούντος, θα εκδώσει μια προσωρινή Διαταγή Πληρωμής υπό την προϋπόθεση ότι τα σχετικά προαπαιτούμενα ακόμη πληρούνται (π.χ. δεν έχει λάβει χώρα στο μεσοδιάστημα αποπληρωμή της επίδικης απαίτησης).

Σε περίπτωση που ο εναγόμενος καταθέσει ένσταση και καταβάλει το τέλος των 1.000 ευρώ εγκαίρως, το BAT θα ζητήσει από κάθε μέρος να (προ)καταβάλει το αντίστοιχο μερίδιο του για το τέλος της τακτικής διαιτησίας BAT και όταν κάθε μέρος το καταβάλει, ο αιτών θα απαιτείται να καταθέσει αίτημα για διαιτησία (Request for Arbitration) και κατόπιν, η προσωρινή Διαταγή Πληρωμής θα καταστεί ανίσχυρη και θα ξεκινήσει μια τακτική διαιτησία BAT. 

 

bottom of page