top of page

Χρηματοδότηση αθλητικών φορέων από τη φορολόγηση του στοιχήματος

  • Εικόνα συγγραφέα: Ανδρέας Δεσύλλας
    Ανδρέας Δεσύλλας
  • 22 Ιουλ
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιουλ

ree

Άρθρο 123 του ν. 5219/2025 (ΦΕΚ Α΄ 130/18.7.2025)


Τελικές διατάξεις

1. Οι φόροι του παρόντος Κώδικα με εξαίρεση τον φόρο του Μέρους Α΄ του Βιβλίου Δεύτερου, όταν δεν προβλέπεται η τμηματική καταβολή τους, καταβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης ή την έκδοση της πράξης άμεσου ή διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Η καταβολή του φόρου αποδεικνύεται από αποδεικτικό καταβολής που εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του αποδεικτικού καταβολής.

2. Τα άρθρα 3, 4 και 5 εφαρμόζονται αναλόγως και για τον προσδιορισμό της εισφοράς του ν. 960/1979 (Α΄ 194).

3. Κατά την εφαρμογή του Μέρους Β΄ του Βιβλίου Τρίτου του παρόντος Κώδικα δεν προσδιορίζεται φόρος από τη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί ανά υπόχρεο δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) ευρώ.

4. Για την εφαρμογή του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 98 δεν συνυπολογίζονται προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι και τις 30.9.2021 σύμφωνα με το άρθρο 91.

5. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του Μέρους Α΄ του Βιβλίου Τρίτου του παρόντος Κώδικα, οι διατάξεις περί απαλλαγής των μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται από αυτόν προς τα μέλη του.

6. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του Μέρους Β΄ του Βιβλίου Τρίτου του παρόντος Κώδικα:

α) Οι κείμενες διατάξεις για τη φορολογία Ισραηλιτικών γαμικών συμφώνων (κε τουμπά) και περιουσιών Ισραηλιτών που χάθηκαν κατά τον πόλεμο και δεν άφησαν κληρονόμους,

β) οι διμερείς συμβάσεις με άλλα κράτη σχετικά με τη φορολογία κληρονομιών προσώπων που έχουν αποβιώσει και έχουν κυρωθεί με νόμο,

γ) ειδικές διατάξεις για απαλλαγές ή μειώσεις από τον φόρο κληρονομιών και δωρεών που έχουν θεσπιστεί μετά την ισχύ της ενότητας Β του άρθρου 25 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58).

7. α. Ποσοστό των εσόδων από τις κατηγορίες φόρων των περ. β και δ του άρθρου 120 χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων και την επιχορήγηση των Ειδικών Επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121), κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

β. Ειδικώς για τη χρηματοδότηση Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Α.Ε.), Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού που προβλέπεται στην απόφαση της περ. α καταβάλλεται, εφόσον δεν έχουν επιβληθεί τελεσιδίκως κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος κατ’ επανάληψη κυρώσεις για περισσότερες παραβατικές συμπεριφορές των ιδίων ή των φιλάθλων τους, όπως αυτές τυποποιούνται στις πειθαρχικές διατάξεις της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Το ποσοστό της χρηματοδότησης που δεν καταβάλλεται κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου διατίθεται αποκλειστικά για την κατασκευή, τη συντήρηση, τη βελτίωση και τη λειτουργία αθλητικών υποδομών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που τελούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξειδικεύονται οι παραβατικές συμπεριφορές που συνεπάγονται την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά απομείωσης της χρηματοδότησης αναλόγως με τον αριθμό, την ένταση και τη βαρύτητα των παραβατικών συμπεριφορών και καθορίζονται όλα τα ειδικότερα τεχνικά ή λεπτομερειακά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.

γ. Η ισχύς της περ. β΄ της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2026.

8. Με αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως 122 του παρόντος Κώδικα με την επιφύλαξη των περιπτώσεων όπου υφίστανται εξουσιοδοτικές διατάξεις στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή άλλα όργανα.

9. Όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται παραπομπή ή αναφορά σε κωδικοποιούμενη με τον παρόντα Κώδικα διάταξη:

α) των άρθρων 23A και 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312) ή του Περιουσιολογίου Ακινήτων και της Δήλωσης στοιχείων ακινήτων,

β) των παρ. 1 έως 7 του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α΄ 43), με την εξαίρεση των παρ. 1Α έως και 1Ε του ίδιου άρθρου,

γ) του άρθρου 41 Α του ν. 1249/1982 περί προσδιορισμού αξίας κτισμάτων και γης,

δ) του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 περί προσδιορισμού αξίας ακινήτων,

ε) των άρθρων 1 έως 8 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) ή στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

στ) των άρθρων 15 έως 17 του ν. 3091/2002 (Α΄ 330) ή στον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων,

ζ) των άρθρων 1 έως 20 του ν. 1587/1950 (Α΄ 294), ο οποίος κύρωσε τον α.ν. 1521/1950 (Α΄ 245), ή στη νομοθεσία περί μεταβιβάσεως ακινήτων,

η) του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 (Α΄ 238) ή στη νομοθεσία για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας,

θ) του άρθρου 48 του ν. 2873/2000 (Α΄ 285) ή στη νομοθεσία για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας στη Θράκη,

ι) του άρθρου 13 του ν. 634/1977 (Α΄ 186) ή στη νομοθεσία για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων συμβάσεων αγοράς ή ανταλλαγής γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων,

ια) των άρθρων 1 έως 122 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών προικών και κερδών από τυχερά παίγνια, που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (Α΄ 266) ή στη νομοθεσία περί φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από λαχεία, όπως οι ανωτέρω νόμοι, άρθρα και επιμέρους διατάξεις αυτών έχουν τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί ή συμπληρωθεί και ισχύουν, εφεξής νοείται η αντίστοιχη διάταξη του παρόντος Κώδικα ή ο παρών Κώδικας.

10. Κανονιστικές αποφάσεις ή άλλες διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση των κωδικοποιούμενων με τον παρόντα Κώδικα διατάξεων της παρ. 9 εξακολουθούν να ισχύουν.

11. Κανονιστικές αποφάσεις ή άλλες διοικητικές πράξεις οι οποίες, τροποποιούν ή αντικαθιστούν αποφάσεις ή πράξεις που αναφέρονται στην παρ. 10, μετά τη δημοσίευση του παρόντος Κώδικα, εκδίδονται εφεξής κατ’ εφαρμογή αυτού.

12. Διαδικαστικές πράξεις που διενεργούνται ή πράξεις που εκδίδονται ή ενέργειες που λαμβάνουν χώρα μετά την ισχύ του παρόντος Κώδικα διέπονται από αυτόν.

 
 
bottom of page